Червена леща с риба тон

chervena leshta

Основната съставка на днешното ми кулинарно предложение е ЧЕРВЕНА ЛЕЩА.

Лещата е мощен доставчик на фибри от двата типа – неразтворими и разтворими.

Фибрите са тип въглехидрати, които човешкият организъм няма способността да разгражда и усвоява, а вместо това те преминават през храносмилателната система до изхвърлянето им от тялото.
Въпреки че не се разтварят в кръвния поток под формата на хранителни вещества, фибрите имат много ползи за организма в зависимост от техния тип: разтворими или неразтворими.
При постъпването си в храносмилателната система разтворимите фибри образуват гел, разтваряйки се в стомашните сокове. Вследствие на това си свойство, разтворимите фибри са в състояние да забавят изпразването на стомаха и да удължат усещането за ситост.
Ето защо трябва да мине повече време, за да усетиш глад след консумация на храна с разтворими фибри. Това от своя страна ще ти помогне да контролираш апетита си и да поддържаш здравословно тегло.
Друг плюс на фибри от тип разтворими е, че помагат за регулиране на кръвната захар и инсулиновата чувствителност - забавят абсорбирането на захарта, идваща от храната. Това свойство на разтворимите фибри позволява поддържането на нормални и здравословни функции на хормона инсулина.
Разтворимите фибри помагат още в борбата с лошия холестерол и значително намаляват нивата му в организма на човек – свързват се с холестерола преди да постъпи в кръвния поток и са способни да го изведат от тялото вместо да бъде абсорбиран от органите.
Неразтворимите фибри имат чудесен принос за организма в забързването на метаболизма, тъй като при положение, че не се разтварят, бързо преминават през храносмилателната система и дебелото черво, помагайки на ненужните вщества да бъдат изхвърлени от тялото със завидна скорост.

 

Поддържането на здравословни нива на кръвното налягане, понижаване количеството на лошия холестерол за сметка на добрия, здравото сърце и отличната памет имат нужда от омега 3 - сусамът е добър източник на тези полезни мазнини, както и рибата тон – и двете ще използвам в днешната си рецепта!

Няма как задравословното ми ястие да мине без куркума и къри – обагрените в жълто-оранжево натурални антиоксиданти, които правят едно ястие точно толкова красиво, колкото и здравословно!  

Сега вече симфонията от антиоксиданти е пълна не само заради куркумата, но и заради богатите на витамин Е сусамови семена!

И накрая, но не на последно място ще използвам моето любимо кокосово масло – „Дървото на живота“ – допинг за активно спортуващите, който дава издържливост при тренировка !!

За приготвяне на днешното блюдо, което нарекох „Червена леща с риба тон“ трябва да изтичаш до магазина и да си набавиш следните продукти:

  1. Червена леща
  2. Парче прясна риба тон (не консервирана!)
  3. Куркума
  4. Къри
  5. Кокосово масло
  6. Скилидка чесън
  7. Сусам
  8. Стръкче магданоз
  9. Сол

Стъпка 1 ->

Червената лещата се сварява до омекване – след завиране на водата се вари около 20-25 мин.

Чевената леща, за разлика от кафявата и тъмнозелената, отнема по-малко време за приготвяне, тъй като нейните зърна омекват сравнително бързо и не е необходимо предварително макисване. Не издува стомаха, а напотив – усеща се лекота след консумация (стига да не прекаляваш!).

Стъпка 2 ->

Сложи почистената риба тон да се пече - цяла

riba ton

Стъпка 3 ->

Последните 2 минути преди да свалиш лещата от котлона добави  лъжица кокосово масло и разбърквай до напълното разтопяване на маслото.

Ще се получи гладка полу-кремообразна текстура, която ухае уникално вкусно на кокосово масло! :)

Стъпка 4 ->

След като свалиш горещата леща от котлона, добави куркума и къри до получаване на наситен оранжево-жълт нюанс.

Сложи сол и подготви сусама, с който ще украсиш блюдото.

kurkuma i kari

Стъпка 5 ->

Тук е моментът да накъсаш на малки парченца изпечената риба.

Приготви и чесъна.

chesan

Стъпка 6 ->

Оформяне на блюдото:

в средата на чинията е лещата, парчетата риба тон - микс от бяло и тъмно месо - са в средата на лещената каша, сусамът е около рибата, магданозът е за украса на самия връх, а парченцата чесън са отстрани на чинията за декор и естествено здраве!!

chervena leshta s riba ton

Добър апетит!

СИЛА! СИЛА! СИЛА!

 

рецепта: Станислава Алексиева

екип: silasilasila.com

 

свързани статии ->

Дървото на живота - кокосово масло

Кокосовото масло - храна за мозъка

Коментирай публикацията: Червена леща с риба тон ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM