Как да спра копнежа за сладко?

Как да спра копнежа за сладко?

sladkoto

Копнежът за сладко е една от най-силните страсти познати на съвременния човек!

Ще попиташ какво лошо има в копнежите и страстите?

Всъщност няма нищо лошо в тях с изключение именно на тази към промишлената захар и преработените въглехидрати....В ПРОМИШЛЕНИ КОЛИЧЕСТВА!

Ние хората често попадаме в маркетинг капана на производителите на шоколад, пастички и тортички и за някои от нас този капан щраква твърде силно, болезнено и необратимо.

Пристрастеността към сладкиши не само е вгар на всеки, на който му се налага да се бори с килограмите, но е сериозна спънка и за този, който иска да живее здравословно и пълноценно.

Това е така заради редицата здравословни проблеми, които свръхупотребата на преработени въглехидрати (използваме този термин, за да отделим встрани сладкото, идващо от плодовете) докарва на консуматорите, някои от които стават зависими.

Ако си от тези, които вече гордо могат да се похвалят, че са „бивши зависими“, трябва да си усетил/-ла, че няколко месеца (до година) след като си прекратил/-ла „комуникация“ с тортичките, вече много рядко (до почти никога!) можеш да бъдеш изкушен/-на.

Причината за това отвикване от сладкото  е че твоят мозък, който преди е мислил постоянно за сладко, сега е забравил за „нездравословната си връзка с тортичките“.

/също както и нездравословните лични връзки в живота, на които е наложително да  сложиш край рано или късно ако искаш да си щастлив, така и тези с тортичките  трябва да са довреме:) /

За да се случи това охладняване между теб и сладкото обаче, е необходима сериозна и продължителна дистанция, защото докато ядеш непрестанно вафлички и пастички ще искаш все повече и повече от тях.

zahar 1

Просто така функционират подсладителите и захарта в храната – покачват кръвната захар в тялото ти и хормонът инсулин в твоя организъм става по-малко чувствителен към постъпването на ново и ново количество захар (диабет 2-ри тип).

Като резултат ще искаш повече сладко, за да задоволиш потребностите си от енергия за тялото и мозъка, чиито основно гориво са въглехидратите.

При това положение, за да  усетиш ситост, 20-30 мин. след като си погълнал и последната шоколадова бисквитка, мозъкът ти ще изпрати сигнал за нов „умствен глад“ (а не глад на стомаха!), съответно нова нужда от захар.

Най-бързият начин да  задоволиш глада си ще бъде да посегнеш към купата със сладолед – пълен с празни калории, но за сметка на това изобилстващ от голямо количество бързо усвоими от тялото калории и обилно количество захар.

Сладкото действа на мозъка по сходен начин с наркотиците – създава чувство на удоволствие, а хормонът лептин контролира нуждата ни от храна (глад - ситост).

Работата на лентипа може да бъде нарушена от свръхконсумацията на сладко и когато това стане нуждата не само от сладко, но и от всякаква храна става неконтролируема.

Тези, които „скъсат със сладкото“ успяват много по-усешно да се справят с копнежа към него заради почивката, която са дали на  мозъка и инсулина в организма си – и двата лесно подвластни на захарта.

„Връзката със сладкото“ за някои хора е по-силна, за други не чак толкова.

Ето защо степентта на зависимост от сладкото е индивидуалена за всеки човек, но общото при всички случаи е опасността от лесно подхлъзване към различни здравословни проблеми, ако не се вземат навременни мерки!

Нека се има предвид че „скъсването“ трябва да бъде окончателно през първите няколко месеца (колко точно зависи от степентта на зависимост на всеки консуматор), след което на по-късен етап е много по-лесно да се въведе в индивидуалната хранителна програма на човек балансираният прием на сладко.

За да определиш за себе си дали връзката ти с тортичките е нездравословна и дали вече си един от „зависимите“ прегледай признаците за зависимост ТУК и ТУК.

Колкото повече симптома притежаваш, токова по-сериозно е положението при теб, толкова повече усилия ще трябва да положиш и толкова по-голяма нужда от скорошно решаване на проблема ще имаш.

Важният въпрос е

КАК  ДА СПРА КОПНЕЖА ЗА СЛАДКО?

Отговорът е: следвайки 15-те стъпки, посочени в следния план, представен от мен ->

ПРАВИЛО НОМЕР ЕДНО: стой далече от храни с етикет „без мазнини“!

Пояснявам – мазнините в храната придават нейния вкус и когато част от тях или всичките бъдат отнети, производителите прибягват до добавяне на захар, заместители на захарта (различни подсладители; царевичен/кленов сироп), изкуствени овкусители и т.н. Целта им е да придадат някаккъв вкус на иначе безвкусната храна, чиито мазнини са отнети.

Вече говорихме, че опасността за здравето на съвременния човек не е толкова в мазнините (говорим за натуралните мазнини в храната, като изключваме трансмазнините в преработените храни), отколкото в преработените въглехидрати, за което можеш да прочетеш подробно ТУК.

След като вземеш решение  да промениш начина си на живот към пълноценен, енергичен и здравословен, трябва да бъдеш много внимателен/-на към етикетите.

Не може да посягаш към нещо, с чието съдържание не си се запознал/-ла просто защото в момента масово го рекламират в интернет и по телевизията и е с надпис „Fitness“!!

ПРАВИЛО НОМЕР ДВЕ: яж истинска храна!

istinska hrana

Не бива да бъркаш нуждата на тялото от храна -  истински глад - с копнежът специфично към сладкото – зависимост към нездравословна храна!

Лесно е да разпознаеш дали мозъкът ти иска сладко или стомахът ти наистина е празен – в 1-вия случай псевдо-усещането ти за глад ще е съпроводено от натрапчива мисловна визуализация на нещо сладко (кексче, сладолед, шоколад и др.), докато във втория случай тази концентрация + визуализация на мозъка ти конкретно върху сладка храна ще липсва, въпреки че ще се чувстваш гладен.

Абсолютно задължително е да НЕ СТОИШ ГЛАДЕН и да не измъчваш тялото си, на което и без това никак не му е лесен различния, но по-добър за него път, по който е поело :)

Веднага щом чуеш гласа на дявола в съзнанието си и шоколадовият мъфин започне буквално да крещи за контакт с теб :), прибегни към следните 4 прости стъпки –

1.        Изпий почти на екс бутилка от 500 мл. минерална/изворна вода;
2.        Незабавно се отправи към вкъщи;
3.        Фокусирай се към крайната цел – домашната ти кухня – и се постарай максимално да НЕ подглеждаш встрани, където от всеки ъгъл дебнат сладкарници;
4.        Пристигайки вкъщи започни да приготвяш истинска домашна храна, която изисква най-кратко време за приготвяне (пр. омлет със зеленчуци).

Ако си извън дома си (в офиса или пътуваш) и няма никакъв шанс да се прибереш, за да приготвиш сам храната си, можеш да ползваш план Б като се отправиш към най-близкия ресторант и поискаш да ти приготвят пържола на скара със зеленчуци за гарнитура – едно от малкото неща, които трудно се фалшифицират!

За да излъжеш копнежът си за сладко трябва да се нахраниш с истинска пълноценна храна дори и да не ти се нрави в онзи момент.

Когато си нахранен, гладът на мозъка ти за сладко ще бъде задоволен до немалка степен, а останалото е твоя работа – мотивация и воля!

ПРАВИЛНО НОМЕР ТРИ: хапни плод!

plodove 1

Банан, портокал, диня, пъпеш или сладка ябълка са в сътояние да задоволят в голяма степен копнежът за сладко при някои хора.

Останалите ще трябва да се понапънат повече....

ПРАВИЛО НОМЕР ЧЕТИРИ: наблегни на протеина и полезните мазнини в менюто си!

hranene za zdrave

И двете дават усещане за ситост, с което макар да не унищожат напълно копнежа за сладко, със сигурност ще го намалят значитлено.

ПРАВИЛО НОМЕР ПЕТ: забрави за сладките сосове като добавка към храната ти!!

Макар и сос, когато е сладък мозъкът ти ще го приема за еквивалент на всяко друго сладко лакомство, което ще затрудни опита ти да „скъсаш“ с бързите и преработените въглехидрати.

ПРАВИЛО НОМЕР ШЕСТ: уведоми приятелите си за решението си да скъсаш със сладкото!

priyateli

Истинските приятели ще те подкрепят по пътя към промяната и няма да си поръчват торта към кафето когато сте навън, за да не те дразнят :)

Щом настъпи моментът на „шоколадова абстиненция“ ползвай жокер „обади се на приятел“, за да се разсееш от комнежът за сладко!

ПРАВИЛО НОМЕР СЕДЕМ: спортувай!

fitness-and-wellness

След края на тренировката усещането за приповдигнат дух и удовлетворение е сходно с това след изяждане на пастичка.

Разликата обаче е значителна – в първия случай ползите за здравето са десетки, докато във втория последиците може да са страшни.

ПРАВИЛО НОМЕР ОСЕМ: пий витамини и минерали!

vitamini i minerali

Една от причините за неконтролируем апетит към сладко е дефицитът от витамини в организма.

Чрез сладкото приемаш много калории, но повечето лишени от хранителна стойност за тъканите, органите и системите в тялото ти.

Освен с истинска и простичка храна, е препоръчително да започнеш да захранваш организма си с допълнително количество витамини като хранителна добавка.

Витамините са задължителни за спортуващите, тъй като само с естествената  храна трудно се компенсира загубата на витамини и минерали чрез обилното потене при спорт.

В момента, в който тялото навакса авитаминозата си и копнежът му за сладко ще намалее.

spisak

ПРАВИЛО НОМЕР ДЕВЕТ: направи кратък списък с причините да „скъсаш със сладкото“!

Запиши на телефона/лаптона/таблета или просто на джобно тефтерче твоите лични причини + ползите от прекратяването на твоята нездравословна връзка със сладкото.

Всеки път когато усетиш неустоимо желание за парче торта прегледай бележника, за да си припомниш защо си заслужава да се понапънеш!

Човек забравя и е нормално да имаш нужда от нов прочит поне веднъж в седмицата, но дори и да не забравиш причините, всеки има нужда от повтарянето на мантри, които да му помогнат в конкретния момент на слабост да устои на изкушението.

ПРАВИЛО НОМЕР ДЕСЕТ: ако си гладен, не стой гладен!

glad

Това правило е в тясна връзка с ПРАВИЛО НОМЕР ЕДНО.

Гладът никога не е решение на проблема със зависимостта от сладко!!

ПРАВИЛО НОМЕР ЕДИНАДЕСЕТ: избягвай стреса в живота си!

Колкото повече стрес, токова повече копнеж за сладко – абсолютно биологично правило!

Щом си взел решение да скъсаш с вредната храна, ориентирай се и към скъсване с хората, които те напрягат – нека не забравяме, че пълноценен, щастлив и здравословен живот е възможен само тогава, когато положим цялостни грижи както за физическото, така и за психическото си здраве.

ПРАВИЛО НОМЕР ДВАНАДЕСЕТ: стреми се към пълноценен сън!

Когато човек спи недостатъчно, некачествено или и двете, хормоните в тялото губят своя баланс и този хаос в организма води след себе си силно желание за сладкиши.

Повече за това как да се справим с безсънието ще намериш ТУК.

ПРАВИЛО НОМЕР ТРИНАДЕСЕТ: вземи горещ душ!

Нека душът да е 10 минутен и възможно най-горещ без да си причиняваш болка естествено!

Когато тялото прегрее усещането за глад значително намалява по физиологични причини.

ПРАВИЛО НОМЕР ЧЕТИРИНАДЕСЕТ: избягвай дехидратацията!

dehidrataciya

Ако си жаден/-на по-лесно ще се поддадеш на сладките изкушения.

За да не си позволиш този лукс консумирай през целия ден достатъчно количество вода и чай.

Внимавай с кафетата обаче, тъй като тяхното диуретично действие води до обезводняване на организма.

ПРАВИЛО НОМЕР ПЕТНАДЕСЕТ: включи полезни подправки в менюто си!

podpravki

Човек обикновено търси сладко тогава когато основното му ястие е безвкусно.

Чрез сладкото се надяваме да си дарим малко удоволствие, което не сме получили от пилешката пръжола или салатата.

Удачен вариант да избягаш от безвкусицата на накои иначе дравословни храни е да добавяш към тях полезни подправки – например куркума или къри, чиито приятен вкус не отстъпва на неповторимите им здравословни ползи!! 

Ползвай любимите си подправки без ограничение!

Екипът на silasilasila.com е убеден, че от изключителна важност е през целия курс на лечение на твоята зависимост от сладкото да помниш едно:

ти не лишават тялото си от сладко, за да го накажеш за огромното количество шоколад погълнато през годините, а го лишаваш от сладко, за да го възнаградиш със здраве, сила, красота и жизненост, които то заслужава, за да живееш добре в него до края на дните си!

Вярваме, че тази мантра ще помогне на всеки тръгнал по пътя на пълноценния живот така, както помогна и на нас :)

СИЛА! СИЛА! СИЛА!

автор статия: Станислава Алексиева

Екип: silasilasila.com

 

свързани статии ->

Пристрастен ли си към вредна храна?

Зависим ли си от тортичките?

Истинска срещу Псевдо-храна - част I

Истинска срещу Псевдо-храна - част II

Моето тяло, моята крепост!

Как да топим мазнини без глад!

 

image sources:

healthydirections.com 

crnobelo.com

Коментирай публикацията: Как да спра копнежа за сладко? ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM