Дървото на живота - кокосово масло!

Дървото на живота - кокосово масло!

Преди време разгледахме някои от незаменимите ползи за човек при консумацията на кокосово масло.

Видяхме как кокосовото масло е отлична храна за мозъка както за напълно здрави хора, така и за тези, които имат проблеми с концентрацията и задържането на информация/памет.

От същата статия стана ясно също, че кокосовото масло допринася за пълноценната тренировка и на спортуващите чрез образуването на кетонни тела (кетони) в тялото - процес играещ роля при трансформиране на мазнините в енергия. Днес ще говорим повече за това.

Кокосовото масло придовбива все по-голямата световна популярност заради десетките нови открития в полза на човека от страна на специалистите по хранене. 

Последните препоръчват употребата му буквално във всички сфери от нашето ежедневие: в кулинарията - хранене за здраве, хранене с цел лекуване на различни инфекции в тялото, хранене за спорт; козметика.

Интересът на екипа на silasilasila.com нарастна много през изминалите седмици и всички ние го внедрихме в ежедневното си меню по различни начини – приготвяне на домашно фъстъчено масло с кокосова мазнина; палачинки с овесени ядки и кокосово масло и др.

Ще разгледаме днес в детайли защо светът започна да нарича кокосовото масло „Дървото На Живота“!

Освен че маслото е богато на фибри, витамини и минерали

kokosovo maslo

, то съдържа полезни мазнини.

Нека обясним защо това е толкова ценно ->

Мазнините в кокосовото масло са наситени с преобладаващо съдържание на средноверижни мастни киселини (средноверижни триглицериди).

Именно средноверижните мастни киселини дават уникалните свойства на кокосовото масло.

Накратко за мазнините -> съдържат молекули, наречени мастни киселини.
Последните се делят на 3 категории: дълговерижни, средноверижни и късоверижни според дължината си и на наситени, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини според тяхната мазнинна наситеност.
Размерът на молекулите е изключително важен за човешкото тяло, тъй като последното разгражда и усвоява по различен начин всеки от трите типа мазнини.
Около 98% от мазнините, които приемаме с ежедневната си храна, са от тип дълговерижни тригилицериди (мадтни киселини), независимо дали идват от растителна (растителни масла) или животинска (месо, яйца, мляко, сирене) храна.
Дълговерижни мастни киселини се съдържат в царевичното масло, соевото масло, ленено масло, зехтина, слънчогледовото масло и др.

 

Човешкият организъм метаболизира средноверижните мастни киселини на кокосовото масло по-лесно отколкото би го направило с дълговерижните в останалите храни.

Заради по-късата си дължина в сравнение с дълговерижните мастни киселини, мазнините със средна дължина на молекулата изискват от организма по-малко енергия, за да бъдат усвоени.

Ето защо човекът ги храносмила бързо и с минимални усилия.

За съжаление малко съвременни храни съдържат мазнини със средна дължина на веригата, а кокосовото масло е техният най-добър източник.

От биологична гледна точка средноверижните мазнини вместо да активират жлъчни сокове след като попаднат в храносмилателната с-ма, се оптравят към черния дроб и бързо достигат до него, за да бъдат разградени за енергия.

Т.е. късоверижните мазнини „прескачат“ няколко фази до окончателното им използване за енергийно гориво от мозъка и мускулите.

За сравнение: мазнините с дълги вериги преминват много по-дълъг процес на разграждане преди да бъдат изполвани от тялото за енергия – процесът включва участие на жлъчни сокове и липопротеини (група мастни частици-транспортьори на липиди в кръвта, без чието участие дълговерижните мазнини не могат да се придживат в организма).

Заради химическата си формула, средноверижните мазнини не участват в натрупване на артериална плака и отлагането на излишни мазнини, а служат за пълноценна енергия.

Ценно за тялото е, че кокосовото масло дава енергия както го правят въглехидратите, но без намесата на хормона „инсулин“ (от панкреаса), за което вече стана дума в предишната статия „Кокосовото масло: храна за мозъка!“.

Това качество на кокосовото масло го прави изключитлено полезно за хората с инсулинова резистентност, които трябва да внимават с въглехидратите (диабетици), за хората страдащи от проблеми с паметта (деменция, Алцхаймер), за които също прекалената употреба на въглехидрати е опасна.

Споменавайки хората, имащи проблеми с паметта ще е полезно да отбележим, че при тях се изразява неспособност на мозъка успешно да превърне приетата с храната глюкоза в собствено гориво.
В резултат мозъкът не получава достатъчна храна, за да върши функциите си.
На помощ тук идва кокосовото масло, чийто мазнини след като са попаднали в черния дроб отделят кетонни тела (или с една дума „ кетони“), който служат за алтернативно на въглехидратите гориво.

 

Кетоните са единствената разновидност на енергийно гориво за човешкия мозък, което прави възможна неговото функциониране.

Дълго време се е вярвало, че веднъж унищожени мозъчните клетки не могат да се възстановят, но по-късно е доказано,

че това не е вярно и че нови мозъчни клетки е възможно да се репродуцират при правилен хранителен режим дори при възрастен индивид. 

А за един напълно здрав индивид, храненето с кокосово масло е като да налива мощно гориво в резервоара на колата си, тъй като тялото получава „енергийна инжекция“!

Кои храни още стимулират паметта ще откриеш ТУК.

Освен естествен допинг за активно спортуващите, който дарява издържливост при тренировка,  кокосовото масло е подходящо и за имащите нужда от отслабване. 

kokosovo-maslo

Това се дължи на ускоряването на метаболизма посредством мазнините в кокосовото масло – енергийно гориво, непозволяващо складиране на излишни мазнини.

Редица енергийни напитки имат добавени от производителите съставки, чиято химическа формула притежава средноверижна структура.

Ползата от това качествено гориво за неспортуващите е подобряване на ежедневната им двигателна активност и тонус.

Друга чисто здравословна полза от консумацията на кокосово масло е

антимикробното, имуностимулиращо и възстановяващото му действие.

Когато метаболизмът е по-бърз, функционирането на клетките и тъканите става по-пълноценно, имунната система на тялото се повишава, възстановяването на клетките след вътрешни и външни травми се ускорява, образуват се нови клетки на мястото на разрушените.

При бавен метаболизъм всяко възстановяване на тялото при боледуване е по-трудно и бавно.

Важно!!

Средноверижните мастни киселини имат силно антиканцерогенно свойство – подтискат разстежа на ракови клетки в организма + повишава нивата на добрия холестерол (HDL).

Чрез приноса си към увеличаване нивото на добрия холестерол в организма, кокосовото масло се явява отличен съюзник в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Аргуметът в подкрепа на това, че кокосовото масло има силата да пази от заболявания на костите (остеопороза, артрит) е неговата способност да улеснява усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, E и K.

Друг плюс на кокосовото масло е неговото свойство да поддържа

нормални стойности на кръвното налягане и кръвната захар у човека.

Как?

Чрез подобряване на циркулацията на кислород в кръвта и пренасяне по-лесно на хранителните вещества през нея, с което имат проблем хипертониците и страдащите от диабет.

Последната група често имат оплаквания от изтръване на крайниците и безчувственост в тях, което значитлено може да се подобри чрез редовната консумация на кокосово масло ->

инсулиновата чувствителност и оползотворяването на глюкозата се подобряват.

Специалистите съветват употребата на 3-4 лъжици кокосово масло дневно за напълно здрав човек, който желае да запази дълго време своето прекрасно здраве  и до 5-6 лъжици за човек с някои от дискутираните симптоми.

И сега идва ред на един от  най-интересните факти:

Майчиното мляко, с което майките кърмят бебетата, за да им доставят всички хеобходими хранителни вещества за пълноценното развитие на техните крехки оргазними, съдържа мазнини от средноверижен тип.

И още...

Ролята на кокосовото масло в козметиката се изразява в:

kokosovo-maslo-v-kozmetikata

-           Слънцезащитна функция против изгаряне;

-           Лекуване на вече изгоряла кожа;

-           Използва се при външни рани (порязване, ужулване) за ускоряване образуването на нови клетки;

-           Екземи; псориазис;

-           Нанася се върху лице, шия и ръце за по-гладка и мека кожа;

-           Нанася се като маска за суха коса, за да придаде жизненост;

-           Използва се за подхранване на скалпа на главата и лекуване на пърхот.

И още и още...

Кокосово масло, смесено с малко сода за хляб до получаване на кремообразна гъста текстура, създава домашен вариант на избелваща паста за зъби, която можеш да ползваш веднъж-два пъти седмично за един тон по-бял нюанс.

Ако пък имаш проблеми с венците или нямаш, но просто искаш профилактично да изчистиш устната кухина от микробите в атмосферата, трябва да задържиш в устата си кокосово масло (от твърдо състояние до разтопяване) 15-20 мин. Подобряване състоянието на венците и антибактериалният ефект като цяло са поразителни!

Предимствата на „Дървото На Живота“ не спират до тук – кокосовото масло е изключително устойчиво при термична обработка!

Не губи полезните си свойства за организма на човек до подлагането на цели 350 градуса по целзиий, което значи че при печене запазва на 100% качествата си!

Екип silasilasila.com ти препоръчва да купуваш върждин версията на кокосовото масло, при която отстраняването на маслото от плода е направено по деликатен начин с цел запазване на натуралните качества на продукта.

Забележка: При стайна температура над 27-30 градуса по целзий кокосовото масло от твърдо състояние преминава в течно, което не променя полезните  му свойства по никакъв начин. 

 

ТРИ ПЪТИ СИЛА, СИЛА, СИЛА ЗА КОКОСОВОТО МАСЛО!

Екип silasilasila.com

 

свързани статии ->

Кокосово масло - храна за мозъка!

Домашно фъстъчено масло

Овесена палачинка "Slorra"

Салата с нахут за перфектна памет

Паметта ви изневерява??

9 МЕГА МОЩНИ храни за мозъка

Червена леща с риба тон

Уелнес пица с лимец и ленено брашно

Как спортът влияе върху паметта?

 

Коментирай публикацията: Дървото на живота - кокосово масло! ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM