Куркума и здраве!

kurkuma 1

Вече разгледахме всичките 11 ползи за здравето на човек при редовната консумация на куркума и след получаване на позитивни коментари на е-мейла на компанията, решихме че е хубаво да дадем още подробности около основните качества на растението, препоръки как да я консумираш.

На първо място в статията Куркумата: нашият личен лекар! класирахме свойството на куркумата да се бори срещу възпаления в организма: антибактериално, антисептично и антиоксидантно свойство/.

Освен че можем да я ползваме за превенция срещу всякакви възпаления, можем да я консумираме и за облекчаване на симптомите и лечение на вече появили се възпаления от всякакъв характер:

грип и простуди; оксидация заради свободните радикали на ултравиолетовата радиация и замърсения въздух в околната среда; стрес; лош холестерол; бактериални и вирусни агенти; левкемия; автоимунни заболявания при неправилно функциониране на имунната система и др.

Куркумата помага на тялото да се бори срещу антитела и да възстановява наранени тъкани като след нейното попадане в храносмилателната система и нейната обработка от стомашните ензими, тя започва да търси причинителите на възпалението в тялото благодарение на химическата си структура.

Това се случва като куркуминът атакува „вредителите“ за човешките клетки на молекулярно ниво и продължава атаката до самия край на възпалението чрез активация на биоактивни вещества и помощни ензими на човешката имунна система.

Накратко – първо намира свободните радикали отговорни за възпалението и на второ място подпомага собствената ти имунна система започне да произвежда повече бели кръвни телца, които да нападнат директно вредителя!

Трябва да добавим и благоприятната полза върху костни възпаления като артрит, която също дължим на куркумата.

Поради тази причина с право можем да наречен куркумата лекарство с медицински свойства, чиято хубава страна е липсата на странични ефекти.

На второ място куркумата е в състояние да помогне на мозъчните неврони да образуват нови връзки помежду си, както и да мултиплицира наличните неврони и увеличи техния брой.

Ако усещаш, че започваш да забравяш често факти, цифри, имена и събития от живота си като резултат от стрес или напредване на възрастта, добавяне на куркума към ежедневното ти меню би било едно от ефективните решения на проблема.

Освен с проблеми в запаметяването на информация и нейното съхранение в хипокампуса, прекъсването на връзките между невроните в мозъка и тяхното намалено количество води и до депресия.

Поради тази причин куркумата е двойник на черния шоколад и какаото без да има сладък вкус, което пък я прави подходяща за солени ястия.

Консумирай куркума и къри (в което има куркума) със супи, месо, салати, за да си доставиш повече хормони на щастието - допамин и серотонин.

kurkuma-i-zdrave

Още....

Бодигард на сърцето 

Куркумата е силно препоръчителна за хора със сърдечно-съдови заболявания или просто за хора, които искат да обърнат внимание на сърцето си и да го предпазят от проблеми.

Куркумата оптимизира функцията на вътрешния слой клетки на кръвоносните съдове, т нар. ендотел, който има защитна дейност –>

пази кръвната плазма от възпаления и увреждащи фактори, поддържа хомеостазата и баланса между съдоразширяване и съдосъкращаване на кръвоносните мускулни клетки за добра циркулация на кислорода и хранителните вещества в кръвта.

Регулатор на кръвната захар

Куркумата регулира ниво на инсулин в кръвта като по този начин предотвратява заболяване от диабет.

Регулатор на храносмилането, метаболизма и помощник в битката с топенето на мазнини

Куркумата стимулира жлъчката да произвежда жлъчна течност, която от своя страна подпомага метаболизма на мазнините в тялото.

Тъй като жлъчката поддържа правилната моторика на червата, а консумацията на куркума ситумира последната, газове и подуване в стомаха ще бъдат минало за теб ако си хапваш куркума.

Възпрепятства прогресивното влошаване на зрението 

Куркумата е полезна за превенция срещу пигментация на ретината на окото (генетично заболяване с латинско наименование retinitis pigmentosa), което е резултат от образуването на протеин в окото.

Тази протеинова субстанция се явява като стена пречеща на нормалното зрение, а куркумата има свойството да блокира нейното изграждане.

Важно: редица зеленчуци с жълто-оранжев цвят имат сходни функции като тези на куркумата по отношение на зрителното здраве -> пр. морков, тиква и т.н.

Подхранва кожата и лекува акне 

Куркумата е твой помощник в борбата с акне, пигментация на кожата, появата на първите бръчици на лицето, суха кожа, подхранващ продукт за чиста и свежа кожа.

Ползите за човешката кожа куркумата дължи на антисептичното и антибактериланото си свойство.

Ето няколко комбинации с куркума (на прах или субстанция от корен), които можеш приготвиш в домашни условия, след което да нанесеш като маска за лице и шия:
·         Куркума + кокосово масло
·         Куркума + аграново масло/сусамово масло/масло от авокадо/масло от макадамия (продават се във всички аптеки)
·         Куркума + сок от лимон + сок от краставица
·         Куркума + кисело мляко

ОПИТАЙ, за да се увериш!! :-)

maska-s-kurkuma

За твоето безценно здраве,

освен че можеш да намериш куркумата на прах под формата на подправка по магазините, би могъл да си набавиш и корен от куркума, чиито свойства са още по-силни.

За подпомогнеш усвояването на билката от организма и да се възползваш максимално от нейните здравословни ползи, е препоръчително да добавиш черен пипер на прах към нея.

Пиперинът (основната съставка в пипера) ще направи усвояването на куркумина (основната съставка в куркумата) по-пълноценно за клетките и тъканите в тялото.

 

СИЛА! СИЛА! СИЛА!

екип silasilasila.com

 

 

свързани статии ->

Куркумата: нашият личен лекар!

Дървото на живота - кокосово масло!

Кокосовото масло: храна за мозъка!

Кюфтета срещу пролетна умора!

Паметта ви изневерява??

9 МЕГА МОЩНИ храни за мозъка

Как спортът влияе върху паметта?

 

Коментирай публикацията: Куркума и здраве! ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM