Защо да се храним след тренировка?

Защо да се храним след тренировка?

fitness 1

Чували сме, че добра дефиниция на тялото може да се постигне само ако отделяме толкова голямо значение на храненето, колкото се стараем и по време на тренировката в залата.

Истината е, че подходящият хранителен режин е дори по-важен от самата тренировка щом искаме красив мускулен релеф и хармонично тяло.

Спортистите постигнали резултати отговорно твърдят, че дължат отличната си форма на режим 70-75% правилно хранене + 30-25% усилени тренировки.

100% е сигурно, че заедно с пълноценния сън, правилното хранене е есенциална част от режима на всеки атлет и неговата/нейната формула за успех!

Само наивник може да мисли, че единствено с изтощително „блъскане“ до прималяване във фитнес залата (но консумация на всичко!) ще постигне стегнато и хармонично тяло с добра дефиниция.

Да не говорим за изчистена орелефяване и коремна преса! Да не говорим и за солидна мускулатура, която освен от дъмбелите има нужда и от правилна храна, с която да бъдат захранени и възстановени след като си се раздал на макс!

Няма как да имаш отлични резултати ако не се наспиваш пълноценно и не се храниш качествено, защото и двете са свързани освен с редица химични процеси в организма, и с отделяне на растежен хормон.

На много хора им отнема години труд над уредите в залата без забележим резултат...

Информацията е по-скъпа от златото, защото с правилната такава твоите цели ще се сбъднат, а при липса на правилна информация твоите резултати могат да закъснеят с десетки години или въобще да не видят бял свят!

Нормално е да не притежаваш цялото знание на света, но не е нормално да не го търсиш щом си се захванал сериозно с трансформация на своето тяло! Нали?!

Основна причина за бавния резултат на редица фитнес маняци, който се изразява в  липса на релеф,наличие на  голямо количество подкожни мазнини и бавен мускулен растеж макар усилията, е неправилното хранене.

Не по-малко важна причина е липсата на качествен сън и как да се справим с безсънието, които разгледахме по-рано и тук няма да коментираме подробно.

Всеки спортуващ мъж или жена обикновено имат индивидуална хранителна и тренировъчна програма, съобразена със специфичните нужди на отделния човек –>

някои спортуват главно за топене на мазнини, други спортуват за укрепване на мускулите, трети за сериозно натрупване на мускулна маса, четвърти се занимават професионално с културизъм, пети просто за тонус.

Често крайната цел на различните групи хора се разминава, но общото при всички е, че спазват определен хранителен режим, за да бъдат оправдани услията им като подобрят здравословното и  физическото си състояние.

Ясно е, че красивото, силното, здраво и хармоничното тяло е продукт на начин на живот , който представлява сбор от много спечифични компоненти, но тук ще разгледаме по-специално значението на храненето след тренировка при хората, които се стремят към реален прогрес – моментът в който тялото има нужда от сериозно захранване, за да възстанови формата си и се подготви за следващото физическо натоварване.

Защо е толкова важно да не стоиш гладен след тренировка?

gladen

Трябва да си наясно, че след усилена кардио тренировка или тренировка с тежести основната цел на тялото ти е да си възвърне това, което е изразходило при тренировката.
Това е първосигналният ни човешки инстинкт за физическо оцеляване.
Целият организъм се мобилизира в търсене на хранителни вещества и течности, които да захранят изгубеното след тренировка и да подготвят тялото за следващото физическо натоварване.

 

В организма протичат редица химични процеси, но това, което основни ни интересува ако искаш да правиш чиста мускулна маса е какво се случва с гликогена в тялото.

Гликогенът, енергийното гориво на мускулите, е намалил нивото си в организма, защото е бил употребен по време на самата тренировка, за източник на енергия.

След тренировка е моментът, в който трябва да си набавиш гликоген, а това най-бързо е възможно чрез консумацията на прости (бързи) въглехидрати, за да възпрепятстваш по този начин загубата на мускулна маса (катаболен процес) .

Накратко: бързите въглехидрати (пр. шоколад, сладки плодове)  активират хормона инсулин в тялото, който спомага за усвояване на глюкозата от клетките и нейното превръщене в гликоген – основното енергийно гориво за мускулите при физическа активност.

На практика, ако не снабдим мускулите с тяхното основно енергийно гориво – гликогена -  след тренировка посредством приема на въглехидрати, мускулите ще започнат да се самоизяждат в стремежа си да търсят храна.

Тук усилията, които сме положили по време на тренировката стават напразни. Твърде лошо...:(

Тялото ни дава възможност да  реагираме адекватно и да го нахраним целесъобразно като ни предоставя за целта „отворен прозорец“ до 1:30 – 2 часа след приключване на тренировката.

През това време нашия организъм може максимално да усвои хранителните вещества, с които ще захраним клетките и да ги използва по предназначение по най-добрия възможен начин.

По темата за т.нар. „анаболен прозорец“ и значението на храненето преди и след тренировка ще намериш интересно инфо ТУК.

Приемът на въглехидратите (прости и комплексни), протеинът и мазнините след тренировка препоръчваме да бъде комбиниран по следния начин: около 55/60%  въглехидрати, 30/35% протеин и 10% мазнини (последните играят най-малка роля в следтренировъчното хранене).

За разлика от всички останали дневни хранения, които изобилстват от белтъци в менюто на активно спортуващия човек, в храненето след тренировка протеинът не трябва да е твърде много, за да не се забави усвояването на аминокиселините от мускулните клетки и тяхното възстановяване.

И все пак хората с излишни килограми и по-големи запаси от мазнини не бива да прекаляват с въглехидратите след тренировка, а трябва да се придържат към регулирани малки порции, за да не рискуват да качат допълнителни килограми.

Затлъстелите хора имат занижена чувствителност към въглехидрати (инсулиново резистентни са), което води до по-голямо производство на гликоген отколкото при човек с нормално телосложение.

Както вече можеш да се досетиш прекомерните запаси от гликоген ще доведат до натрупване на тлъстини...

Важно е да споменем, че храненето след тренировка не бива да съдържа двойно или тройно по-големи порции от тези, които приемаш през целия ден.

Ето защо е редно да спазваш основното правило за съотношението на въглехидратите и мазнините, но да съобразяваш винаги степента на затлъстялост!

За да бъдем от максимална полза за жените и мъжете, които се стремят към сериозен прогрес и имат волята и последователността да променят физиката си изцяло в положителен аспект,

в следващата статия, публикувахме нашите изпробвани 

23 ястия за след тренировка

 

СИЛА! СИЛА! СИЛА!

 

екип silasilasila.com

 

свързани статии ->

23 ястия за след тренировка

Хранене преди и след тренировка

Грешките при тренировка

Коментирай публикацията: Защо да се храним след тренировка? ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM