Храни се просто вместо сложно!

zelenchucite

Всеки човек на 21-ви век, който обръща внимание на външния си вид често си задава следните въпроси:

Защо не мога да бъда красив и слаб без да гладувам?

Защо не мога яд толкова колкото ми се яде и да изглеждам добре точно така, както са правели предците ми?

Дали  древните хора да са притежавали тайна формула, която е останала скрита за нас съвременните хора? Каква е тайната им?

Ще бъда ли някога сит и щастлив едновременно?

Защо въпреки нискокалориините диети на които се подлагам не съм слаб?

Има ли дълготрайно решение на проблема ми с наднорменото тегло?

 

Да, наистина нашите предци не са познавали нито една диета и не са спазвали нито един хранителен режим през живота си и въпреки това телосложението им е било перфектно!

Не са използвали никакви хапчета за отслабване, фитнес уреди, кухненски везни за измерване големината на порциите и са били идеално слаби без дори да се опитват да бъдат!

Тези хора ниога не са броели калории и са се радвали на красиви и здрави тела и здравословни килограми от деца до възрастни.

Нормално е да се чудиш какъв е този парадокс на еволюцията!

Колкото и да не ти се вярва обяснението е по-просто отколкото можеш да си представиш! Безплатно е и не е световна тайна!

 

Първо, трябва да си наясно, че човекът е създаден по природа така, че да изразходва толкова калории/енергия, колкото приема за да поддръжа здравослвни килограми. 
Нормално е когато приемаш повече калории да гориш повече калории.

Нормално е да НЕ сме дебели, диабетици и с объркан метаболизъм.

Норамално е да сме слаби и красиви без да припадаме от умора във фитнес залата и в същото време да се храним вкусно и достатъчно.

през десетилетията нашето тяло е изгубило натуралната си способност да поддържа балансирано здравословно тегло.

За съжаление затлъстяването стана толкова масов проблем, че от изключение се превърна в практика по целия свят.

Размерите му достигнаха такъв пик, че постепенно започваме да възприемаме излишните мазнини за нещо нормално за хората след 30 годишна възраст.

Добре сложеното женско или мъжко тяло е такава рядкост за зрелите индивиди в съвремието, че се възхищаваме когато видим човек с такова тяло и ни се иска да му стиснем ръката, а това е страшна тенденция!!

Елегантната фигура, нормалното кръвно налягане и физическата жизненост, които преди са били нормално явление, днес са рядко срещано явление!

Второ, трябва да е ясно, че гладуването и изтезаването на тялото не е решението на проблема с наднорменото тегло.
Всъщност лишенията не само че не помагат за постигането на здравословно тегло, а влошават здравето застрашително като началото е нарушаване на метаболизма. Когато той е нарушен, в нашето тяло властва хаосът и болестите!

Ето защо трябва да забравиш за гладуването и смятането на калории като решения на твоя проблем с килограмите.

Вероятно ако изключително стриктно броиш калориите, които приемаш ежедневно след години упорит труд ще имаш резултат и ще отслабнеш, но основният въпрос „защо изведнъж стана толкова важно и необходимо да смятаме калориите във всички храни“ продължава да стои на дневен ред.

Как така всички заговориха за калорийни калкулатори и стана практика етикетите на всички храни да споменават броя на калориите след като предците ни са живели супер без да имат тази информация?

Това, което трябва да осъзнаеш и върху което трябва да се фокусираш е че математиката и биологията са две различни неща или казано другояче: биологията работи по нейни собствени правила без да се интересува от цирфите и сметките. Биологията си е биология!

Ще бъде лицемерно да твърдим, че няма значение колко калории дневно приемаме. Естествено че има значение!

Има значение също какво качество калории приемаме и от какъв тип храни идват тези калории, дали са „празни калории“ (като тези в захарта) или калории носещи хранителна стойност.

Абсолютно погрешно е обаче да смяташ, че единствено броят на приетите калории има значение за твоето здраве и слаба фигура и е немислимо да изживееш живота си броейки тези калории нон-стоп.

 

Нека визуализираме за теб как нормално функционира човешкия организъм с един популярен и прекрасен пример, често даван от диетолозите по света:

Представи си, че тялото ти е обикновена кухненска мивка, а тръбите, свързани към нея са твоята отделителна система. 
С колкото по-силна струя вода пълним мивката, с толкова по-голяма скорост и по-голямо количество тази вода ще се оттича към отходните тръби. Повече вода на входа –> повече вода на изхода.
Това е пример за една чудесно работеща кухненска мивка без забележки.
Същото се случва и със здравото човешко тяло – колкото повече храна и течноти приемаме, токова по-бързо нашият метаболизъм ще ги обработи и изразходи под формата на енергия. И обратното: по-малко прием на храна води до по-малко горене на калории.
Същото е и с ходенето до тоалетна по малка нужда когато пием много течности. Ако не пием течности няма да ходим често.
Това се получава вследствие на естествената и автоматична способност на организма ни за баланс.
Представи си какво ще се случи когато в тръбите на мивката попаднат неща с лошо качество, които не принадлежат там по принцип – тя ще започне постепенно да се запушва и нейните нормални функции ще бъдат нарушени.
При това лошо, болно състояние на мивката всяка капка вода, която ползваме ще преминава мъчително надолу по тръбите и постепенно с всеки изминал ден нивото на водата токова ще се покачи, че ще започне да прелива над коритото на мивката.
Да, имаме вариант да предотвратим наводнение в нашата кухня зараи проблемна мивка ако спрем да пускаме кранчето.
Но това означава да се разделим с мивката забравяйки за нейното предназначение.
По същата логика не можем да го направим с тялото си - не можем да спрем да го храним и като резултат да се разделим с него.
Просто няма как, тялото е наш дом за цял живот.
Ето защо единствения смислен вариант да разрешим проблема е да оправим причинителя на запушването в мивката, респективно причинителя на нашия нарушен метаболизъм довел до затлъстяване.
Причинителят е неподходящата и лоша храна, която сме започнали да консумираме и за която човешкото тяло не е създадено да складира и обработва.
Непълноценната храна блокира нормалните функции на храносмилателната и отделителната ни системи и отприщва хормонални дисфункции водещи до складиране на нежелани мазнини, така както лошият материал попаднал в тръбите на мивката блокира нейната нормална работа.
Ако намалим количеството лоша храна без да я сменим с качествена храна, ние ще забавим във времето натрупването на излишни килограми и разболяването на организма, но няма да избегем тези логични последствия подобно на запушената мивка, чиято вода не след дълго ще направи наводнение в твоята кухня.

Важно!!! За да работи правилно нашето тяло, ние трябва да го храним с храна, която е предназначена за него!

Ето защо трябва да се фокусираме върху качеството на нашата храна, а не само върху количеството (калориите).

Така както голямо количество чиста вода няма да запуши канализацията на твоята кухненска мивка, така и големи порции натурална храна няма да те направи дебел и болен.

Лесно е просто да намалиш кранчето  ако си прекалил с водната струя, така както е лесно да намалиш количеството естествена храна за няколо дни ако усетmorska hranaиш тежест в стомаха, за да си решиш дискомфорта. Няма да се стигне до сериозни проблеми тогава когато правилните неща попадат на правилните места.

ХРАНИ СЕ УМНО, НЕ МАЛКО!

Качествената храна поддържа организма ни чист и здрав.

Качествената храна създава благоприятна среда в организма за неговото правилно функциониране и поддържане на здравословни килограми.

Водата, витамините, минералите, фибрите, морската храна, полезните мазнини и протеинът са естествената храна близка до нашия биологичен организъм.

Тази храна е близка до нашата човешка биология и когато я консумираме се чувстваме сити и жизнени така като са се чувствали нашите предци без да са знаели какво представляват калориите.

Водата, ядките, зеленчуците, плодовете и протеинът са били единствената позната храна на далечните ни предци и резултатът върху телата на тези хора от консумацията на тази храна предизвиква завист у съвременния човек.

Силно преработените храни, захарните и храните с трансманини са лоша неестествена храна за нашето тяло, която нарушава неговия механизъм.

Затова избягвай храна чийто етикет изобилства от десетки съставки и место това избирай тази с най-краткото съдържание.

ХРАНИ СЕ ПРОСТО ВМЕСТО СЛОЖНО!

Лесно и просто да бъдеш здрав, слаб и красив и това не се дължи на тайна магическа формула пазена през вековете, която само богатите хора притежават! :)

Напротив, всичко е кристално ясно и изобилието от естествена храна е огромно!

ХРАНАТА НЕ Е ТВОЙ ВРАГ!

ГЛАДУВАНЕТО НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНО!

Нека обичаме и лекуваме натурално нашите тела с храната създадена за тях от природата, вместо да презираме телата си заради излишните килограми, които сме натрупали поради липса на правилната информация.

СИЛА! СИЛА! СИЛА!

екип silasilasila.com

 

свързани статии ->

Какво е УЕЛНЕС?

Моето тяло, моята крепост!

Пристрастен ли си към вредна храна?

Зависим ли си от тортичките?

Истинска срещу Псевдо-храна - част I

Истинска срещу Псевдо-храна - част II

Как да топим мазнини без глад!

 

image source: bonduelle.bg

Коментирай публикацията: Храни се просто вместо сложно! ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM