Истинска срещу Псевдо-храна-част II

Истинска срещу Псевдо-храна-част II

Вече разгледахме някои особености на преработената храна, заради които я нарекохме още псевдо-храна в статията "Истинска срещу Псевдо-храна - част I".

Тук ще изложим още полезна информация за теб, който си взел решение да промениш начина си на хранене и с това начина си на живот като избереш Истинската Храна...

IV. Преработената храна толкова много изобилства от преработени въглехидрати, че можем да я наричаме със същото название

Съществуват различни теории по темата „въглехидратите или мазнините като основен източник на енергия за човека“.

Някои смятат, че основният източник на енергия за човека трябва да бъдат въглехидратите, други твърдят, че е по-здравословно този озновен източнк да бъдат полезните мазнини, но със сигурност има единодушие когато става дума за това, че натуралните въглехидрати са по-добри за човека от преработените въглехидрати.

Съвет от екипа на silasilasila.com: когато ядете въглехидрати, избирайте пълнозърнест хляб, натурални овесени ядки и ориз (от категорията бавни въглехидрати) пред торти, пасти, чипс, бисквитки и зърнени закуски с флейкс и добавена захар.
Защо?
Защото като хора, които са твърдо убедени, че за да живее пълноценно човек и да се наслади на живота, същият трябва преди всичко да е в отлично здраве, искаме да подчертаем за нашите читатели, че масовите зърнени закуски в красиво пакетирани лъскави опаковки, които станаха мания за спортуващите напоследък, са изградени предимно от преработени въглехидрати и изкуствени съставки (оцветители, овкусители, подсладители и т.н.).
Рекламите на тези храни се позовават на ниското количество мазнини в състава им, за сметка на което фруктозата, глюкозата, съставките с трудно-произносими названия и празните калории изобилстват.
Отсъствието на мазнини не е достатъчна причина дадена храна да се счита за диетична и умният, загрижен за здравето си потребител, не трябва да се заблуждава с това!
Наличието на многото химични елементи в тези храни намалява изключително много здравословната полза за човека вследствие на фибрите в техните овесени, ръжени и пшеничеки ядки, също намиращи се в пакетчето зърнена закуска.
Важно е да се знае, че преработените фибри нямат същото качество и губят много от ползите си, ето защо едрите овесени ядки например са по-пълноценни от фините ядки и овесените трици.
Избирай натуралните овесени, пшенични, ръжени ядки (и техните разновидности), чиито етикети са разбираеми за теб пред зърнените закуски с корнфлейкс и подсладители, защото ползите за твоето здраве и начина, по който организма ти преработва и възприема двата вида са твърде различни!

 

oveseni qdkizarnena zakuska

обърни внимание колко е голяма разликата в съставките на двете произволно избрани от екипа ни зърнени закуски.

Първият вариант е пакет натурални едри овесени ядки, а вторият пакет е пример за модерно мюсли, за което големите компании плащат луди пари за реклами по телевизията...

..."лиофилизирани ягоди", някой пита ли се какво е това по дяволите преди да избере вариант 2 ???

Важно!! Рафинираните въглехидрати са с много високо съдържание на прости въглехидрати и захари, които след като попаднат в организма и храносмилателната система, много бързо покачват нивото на кръвната захар и инсулина в кръвта, тъй като последният започва да работи за обработката на захарта, която сме приели. Прекомерното количество преработени въглехидрати могат да доведат до проблемни нива на инсулин и по-късно до инсулинова резистентност.

След консумация на прости въглехидрати нивото на кръвната захар се покачва рязко, а скоро след това рязко спада. В резултат, ние имаме нужда да заредим отново с храна. Това води до загуба на контрол какво количество и колко консумираме. Крайната фаза е развиване на хронично заболяване (описани в точка 1).

За разлика от преработените въглехидрати, бавните натурални въглехидрати като пълнозърнестият хляб, пълнозърнестите макарони и кафявият ориз например задържат усещането за ситост по-дълго време (освен че техните калории носят хранителни елементи за човек, а не „празни калории“ каквито има в преработените храни). Същото се случва и когато се храним с мазнини. (по темата полезни мазнини и ползите за здравето при тяхната консумация можете да намерите тук.)

V. Повечето преработени храни са бедни на витамини и минерали

VI. Повечето преработените храни са бедни на фибри

Освен полезни за стомашно-чревния тракт, фибрите носят усещане за ситост и забавят абсорбацията на въглехидратите от организма, което води до поемане на по-малко калории при хранене и не „побърква“ хормона инсулин.

Когато обаче се преработват, фибрите променят полезните си свойства.

VII. Преработената храна изисква по-малко енергия и по-кратко време за усвояване от организмаlosha hrana

Производителите целят техните продукти да имат възможно най-дълъг срок на годност по обясними търговски причини.

Друга тяхна цел е вкусът на всеки тип продукт да бъде един и същ всеки път + лесно и бързо усвоим, за да е познат и желан от консуматорите.

Поради всички тези причини, преработените храни са много лесно сдъвкваеми. Понякога толкова лесно, че направо се топят в устата без да е необходимо да дъвчем въобще.

Можеш да ядеш по-голямо количество за по-малко време, като резултат ще поемеш повече калории.

В същото време поради лесната си смилаемост, ще изразходиш по-малко енергия при консумация на преработените храни -> ето причина да затлъстееш!

Така че, имай предвид, че когато консумираш храна богата на фибри ти изразходваш енергия и гориш калории дори в момента на самата консумация, докато почти никаква енергия и никакво усилие не ти трябват, за да изядеш парче шоколадова торта например.

VIII. Преработените храни са твърде често богати на трансмазнини

Преработените храни изобилстват от трансмазнини толкова много, че можем да направим следния еквивалент ->

Преработени храни = преработени въглехидрати = трансмазнинни храни

Трансмазнините са основна съставка в рафинираните масла, произлезли по сложен химичен път от семена и зеленчуци.

Съвет от екипа на silasilasila.com: ако прочетеш на етикета на даден продукт думите „хидрогениран“, „хидрогениране“ и техните производни, бягайте далеч от него!! Продуктът е пълен с наситени вредни трансмазнини, които имат нездравословен ефект върху твоето здраве (риск от сърдечни болести, оксидация/вредни радикали/ракови образувания, различни възпалителни процеси).
Добре е да избягваш трансмазнините (маргарин, олио, пържени храни) за сметка на полезните мазнини (кокосово масло, маслини, мазни риби, орехи, натурално (животинско) краве масло).

 

ДА ЖИВЕЕ ИСТИНСКАТА ПРОСТИЧКА ХРАНА :)

СИЛА! СИЛА! СИЛА!

екип silasilasila.com

 

свързани статии ->

Какво е УЕЛНЕС?

Моето тяло, моята крепост!

Пристрастен ли си към вредна храна?

Зависим ли си от тортичките?

Истинска срещу Псевдо-храна - част I

Храни се просто вместо сложно!

Как да топим мазнини без глад!

Коментирай публикацията: Истинска срещу Псевдо-храна-част II ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM