Истинска срещу Псевдо-храна - част I

Истинска срещу Псевдо-храна - част I

Преработената храна е лоша храна. Няма спор по въпроса!

Колкото повече дадена храна е преработвана, толкова по-нездравословна за човешкия организъм е тя!palachinki

Бързите закуски, газираните напитки с изкуствени подлсадители и консерванти всички техни производни „роднини“, спадащи кък категорията на преработените въглехидрати, са опасни за нашето здраве.

Толкова са опасни, че са главната причина за това хората по целия свят да трупат нездравословно количество килограми и вследствие на това да бъдат болни.

Истинска храна СРЕЩУ Преработена храна

Очевидно преди храната да стигне до нашата трапеза и да е годна за консумация човешката намеса е наложителна.

Например:

- ябълките/прасковите/черешите са откъснати от дървото от човешка ръка;

- телешките и пилешките пържоли са обработени от човешка ръка преди да достигнат месния супермаркет; 

- прясното мляко се добива от млекодайните бозайници с помощта на изработените от човека съоръжения за доене и т.н.

На практика няма как храната на нашата трапеза да се появи с магическа пръчка без намесата на човек.

Има сериозна разлика, обаче, между механичната обработка на дадена храна и нейната химическа такава.

С други думи, ако дадена храна не съдържа изкуствено добавени от човека химикали (оцветители, подсладители, стабилизатори и т.н.) и сама по себе си представлява завършен продукт за нашата трапеза, тя е истинска храна без значение дали е пакетирана или поставена в буркан.

От друга страна, когато идващите от природата плодове и зеленчуци достигат до нас потребителите в пакети с добавени по химичен път рафинирани съставки и изкуствени субстанции, трябва да ги считаме за преработена храна.

3-те примера по-горе за плодовете, откъснати от дървото, месото и млякото добити от животните представляват пример за механична обработка на храната и можем да ги считаме за истинска храна в случай, че сами по себе си бъдат продавани за завършен продукт на пазара без към тях да бъдат добавени изкуствени субстанции.

ЗАЩО ПРЕРАБОТЕНАТА ХРАНА Е ВРЕДНА ЗА ТЕБ?

I. Преработената храна е с високо съдържание на захар и фруктозо-глюкозен сироп

Преработените храни са толкова бъкани с гореспоменатите подсладители, че с основание можем да ги наричаме преработени въглехидрати.

Няма съмнение, че когато консумираш захар или нейния заместител фруктозо-глюкозния сироп в прекомерни количества, здравето ти се влошава и напълняваш, тъй като въглехидратите, които не успяваш да превърнеш в енергия и да изразходиш, се отгалат под формата на мазнини в тялото.

С цел намаляване на мазнините в преработените храни, производителите започнаха да увеличават количеството на въглехидратите, които да придадат приятен вкус на храната без да се съобразяват с здравословните проблеми до които може да се стигне.

Захарта изобилства от т.нар. „празни калории“, които не съдържат есенциални хранителни вещества.

(фокусираме се върху трапезната бяла захар, а не тази, която се съдържа в плодовете!)

Празните калории с отсъствие на хранителни вещества (витамини, минерали) са само част от нездравословния ефект на захарта и нейните производни заместители.

Ето пример за това колко много подсладители съдържа една кутия с шоколадови бонбони произволно избрана от екипа ни:

shokoladbonboni

обърни внимание на пълната гама от подсладители в бонбоните: захар, захарен сироп, глюкоза, декстроза, лактоза и т.н.

Типичен пример за преработени въглехидрати.

Следствие на прекомерната употреба както на захарта, така и на най-популярният нейн заместител фруктозо-глюкозният сироп ставаш уязвим на болести като:

* Инсулинова резистентност

* Високи нива на триглицеридите

* Висок холестерол (лош холестерол)

* Прекомерна функция на черния дроб

* Диабет

* Сърдечно-съдови проблеми

* Затлъстяване

* Ракови образувания

* Нарушен метаболизъм

и др.

Съвет от екипа на silasilasila.com: чети внимателно етикетите когато избираш храната си в хипермаркета и се интересувай от описанието на менюто в ресторанта, в който се храниш, защото дори и да пиеш кафето си без захар и да консумираш сутрешните си овесени ядки без захар, ти всъщност получаваш голямо количество бързи въглехидрати от храните, които масово се предлагат в заведенията за бързо хранене и по рафтовете на хранителните магазини (зърнени закуски с ниско съдържание на мазнини, но за сметка на това високо съдържание на въглехидрати; бургери; подсладени газирани и негазирани напитки).

II. Преработената храна се „отблагодарява с лихвите“ на твоя апетит!

В нашата човешка природа е заложено да искаме да се храним вкусно и храната, която консумираме да ни носи истинска наслада!

Поради тази причина природата ни е дарила с вкусови рецептори, които да определят коя храна е вкусна и коя не е, както и да разграничаваме нейните разнообразни вкусове.

На човешката си природа дължим и това да клоним към сладка, солена и мазна храна, защото организмът ни знае, че тези храни съдържат енергия и хранителни вещества, необходими за нашето оцеляване.

Тези човешки хранително-вкусови слабости са подробно изследвани от големите вериги производители на бързи закуски и пакетирани преработени въглехидрати с цел достъп до по-голям кръг потребители.

Конкуренцията между тези производители е толкова голяма, че всеки се опитва да направи по-вкусен краен продукт.

keksche

Средствата, които компаниите изразходват за проучвания как да направят дадена храна неустоима за клиента, са оргомни, а преработените храни, излизащи от фабриките и кухните на заведенията за бързо хранене като краен резултат, се „отблагодаряват“  щедро на всички нас консуматорите – копнежът на човешкия мозък за тези вкусни, но вредни храни, е почти невъзможно да бъде контролиран или подтиснат.

Химическите изкуствени подсладители и подобрители в преработените храни успяват да надвият заложения ни по природа механизъм за регулиране на глад и ситост, вследствие на което постепенно започваме да ядем повече от необходимото за поддържане на здравословно количество складирана и изразходвана енергия.

Преработените храни с техните изкуствени добавки въздействат така силно на мозъците ни, създавайки неустоим компнеж за консумация, че става трудно да насочваме мислите си в друга посока, да контролираме поведението си когато усетим аромата на любима преработена храна, а на по-късен етап става невъзможно разумно да изберем истинската храна!

Да, както говорихме вече в статията „Пристрастени ли сте към вредна храна“, няма никакво съмнение че преработените храни, които имат в състава си голямо количество въглехидрати и добавени подсладители, действат на нашия мозък пристрастяващо, така както действат никотинът, алкохолът и наркотиците.

Основната цел на бизнеса с бързи закуски е свръхконсумация (повече потребители + по-големи порции).

Замислял ли си се защо ни се предлага избор от поне 4-5 вида големини на порциите от малки до суперголеми? Ясно е, че отговорът се крие в маркетинговия трик на компаниите, за привличане на консуматори.

Много хора могат буквално да станат зависими от преработената храна.

Изкуствените съставки в преработените храни се „отблагодаряват“ на техния консуматор дестократно като го правят зависим от техния вкус и аромат.

Пристрастеният консуматор започва да губи контрол над количеството, което консумира с всеки изминал ден.

Това се случва в резултат на прекомерното количество допамин (хормонът на пристрастяването), което се отделя след консумация на преработени храни бъкани с подсладители и ароматизатори.

Тази прекомерна консумация води до нарушена функция на друг хормон – лептин – чиято роля е да регулира апетита и метаболизма. В резултат, не можем да контролираме приемът на храна.

Повече по темата за пристрастяването към преработените въглехидрати можеш да намериш тук.

III. Преработената храна съдържа всякакви видове изкуствени съставкиkonservanti

Загледай се в етикетите на някой чипс, бисквити, кексчета или енергийна напитка и ще изпаднеш в ситуация, в която няма да знаеш какво представляват 90% от съставките.

:) без майтап, така е!

Причината за твоето невежество по отношение на съставките в преработените храни е, че не си химик по професия.

Да, повечето съставки на опаковките на преработените храни са произведени по химичен път в лаборатории, което ги прави изкуствена храна.

Имай предвид, че названието „изкуствен аромат“ или просто „аромати“ съдържа в себе си редица изкуствено добавени компоненти, чиито точни названия производителите не са длъжни да изписват подробно.

Няма как да знаеш напълно какво консумираш когато приемаш преработени храни.

Успокоителният факт е, че тези изкуствени добавки към преработените въглехидратни храни са тествани за безопасност и няма да се отровиш. Поне това няма да стане на момента, а последствията от редовната консумация на тази храна ще проявят нездравословния си ефект на по-късен етап със сигурност!

Ти избираш!

...още за истинската и псевдо-храната можеш да намериш в статията "Истинска срещу Псевдо-храна - част II".

екип silasilasila.com

 

свързани статии ->

Какво е УЕЛНЕС?

Моето тяло, моята крепост!

Пристрастен ли си към вредна храна?

Зависим ли си от тортичките?

Истинска срещу Псевдо-храна - част II

Храни се просто вместо сложно!

Как да топим мазнини без глад!

Коментирай публикацията: Истинска срещу Псевдо-храна - част I ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM