Зависим ли си от тортичките?

tortichka

В предната статия разгледахме 4 от симптомите, които показват, че си пристрастен към нездравословната храна и нездравословно големите порции.

Тук ще посочим и останалите 4.

Предполагам си чувал от хората, които консумират редовно и често преработени въглехидрати и дълго се заседяват в заведенията за бързо хранене, да казват: „Е как така! Човек не може без вредна храна от време на време!“.

Трябва да си наясно, че това е изказване на зависим човек!

Не е вярно, че човек не може без вредна храна.
Естествено, че може! Човек не е биологично програмиран да яде пържени картофки, да пие газирано и да се тъпче с вафли!
Най-естествената до човека храна са натуралните храни от природата, или тези с минимална термична обработка.

 

Истина е, че ако досега не си обръщал внимание на хранителния си режим, но си решил да промениш това, отначало ще ти бъде трудно да си представиш живот без пастички, бургери и енергийни напитки например.

Но това усещане е временно и нормално за всеки начинаещ.

Абсолютно естествено, нормално и преудолимо е да спреш да копнееш за нездравословна храна след като минат няколко месеца.

След половин година ще стигнеш дори до етапа, в който пред теб ще стоят сочни хрупкави пържени картофки или парче  шоколадова торта и ти дори няма да имаш желание да ги вкусиш. Изпитано!

Ако си решен да престанеш да бъдеш зависим от нездравословната храна, бъкана с преработени въглехидрати и трансмазнини, първо трябва да установиш дали страдаш от най-честите симптоми и на второ място да започнеш да ги елиминираш един по един.

Първите 4 симптома разгледахме тук.

Останалите симптоми са следните ->

5.      ИЗМИСЛЯШ ИЗВИНЕНИЯ КОГАТО СИЛНО ИЗКУШЕНИЕ СЕ ИЗПРАВИ НА ПЪТЯ ТИ

Ако си представим, че не можеш да спазваш строг режим на здравословно хранене и си от хората със слаба воля, (макар и силно желание), това значи че вероятно си избрал минимум еидн ден от седмицата, в който да бъдеш извън режим.

Ако предположим, че си избрал неделята за т.нар. „свински ден“, в който да си позволиш нещо сладко или пържено.

Съдбата обаче измисля пъкления план да те изкуши мноооого сериозно в четвъртък като ти предложи тези лакомства на тепсия :)

Пристрастеният към нездравословен режим на хранене твой мозък ще започне да измисля причини, поради които да те накара да изместиш „свинския ден“ с 3 дни.

Тези причини ще звучат в твоята глава напълно логично.

Не слушай този глас! Този глас НЕ Е твой приятел!

Това е гласът на дявола :)

Причини като:
·          днес е по-слънчево от всеки друг ден;
·          днес най-добрият ми приятел има рожден ден;
·          днес котката ми става на 2 години
или
·          днес хороскопът ме съветва да го раздавам нашироко
не си заслужават дотолкова, че да прецакаш своя труд до момента!
Да устоиш на изкушенито е една спечелена лична битка!

 

nezdravoslovno

6.     ПОСТОЯННО СЕ ПРОВАЛЯШ В СЛЕДВАНЕТО НА ПРАВИЛАТА И СЛЕДВАНЕТО НА РЕЖИМА

Симптом за пристрастеност и зависимост към нездравословна храна, е постоянното проваляне в спазване на правилата, които си измислил сам за себе си по пътя към промяната.

А когато правилата не се спазват, целта не може да бъде постигната.

Дисциплината е трудно нещо за този, който иска да промени изцяло начина си на хранене. 

Лошата новина за слабохарактерните е, че дисциплината е задължителна!

Това важи както за много неща от живота когато има ясно поставена цел, така и за режима на хранене.

7.     КРИЕШ ОТ ОСТАНАЛИТЕ КАКВО И КОЛКО КОНСУМИРАШ

Хората, които не успяват да се придържат към здравословен начин на хранене и често се провалят в спазването на правилата, обикновено крият от приятелите си когато се поддат на изкушението на бургерите и пастичките.

Ако си от тях, вероятно предпочиташ да се храниш сам в колата навръщене от супермаркета, набързо или най-често през нощта когато семейството ти си легне.

Тази потайнственост се дължи на чувството за срам.

Този срам не е толкова срам от близките ти, колкото срам заради самия теб и обещанията, които сам не можеш да спазиш пред себе си.

Срамът може да доведе до разочарование и впоследствие до липса на мотивация да продължиш, а това не трябва да позволяваш да се случва, за да оправдаеш трудът, който си положил до момента.

За да не се налага да се криеш трябва да елиминираш провалите и да пратиш изкушенията по дяволите.

8.     НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА СПРЕШ, ВЪПРЕКИ ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ, КОИТО ИМАШ

ne-moga-da-spra-da qm

Малко останах хората, които вярват, че храната не оказва голямо влияние на здравето на човек, а отдават здравословните си проблеми на напредването на възрастта.

Да, всъщност все още има такива хора, които смятат, че с напредването на възрастта човек неизбежно и по подразбиране трябва да е болен.

Запомни, че не възрастта е тази, която ти носи болести, а нездравословният начин на хранене, липсата на физическа активност и стресът с натрупване на годините дават своето отражение върху здравето ти.
Да, годините имат отношение тогава когато не си живял здравословно и с тяхното нарупване започват проблемите, но не са причина само по себе си да си болен. Ако си жовял добре, напредването на възрастта ще бъде приятно изживяване вместо проклятие!

 

Лошата храна води до проблеми с паметта (деменция, Алцхаймер), акне, затлъстяване, липса на тонус/отпадналост/постоянна умора, зъбни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, диабет и т.н.

Не забравяй, че ако си обсебен от нездравословна храна трябва да :

1.     Елиминираш до нула преработените въглехидрати и храните с трансмазнини от менюто си за поне половин година, (ако си сериозно затлъстял една година) като ги заместиш с полезни мазнини и зеленчуци!

2.     Да започнеш да си приготвяш храна вкъщи, защото така знаеш какво слагаш вътре;

3.     Да се стремиш да консумираш храна в сурово състояние когато това е възможно, а за тази за която не е възможно да я подлагаш на термична обработка печене и варене вместо пържене.

4.     След  като се „излекуваш от зависимостта“ можеш спокойно да си позволяваш еднократна доза „нездравословно удоволствие“ рядко и само когато изпиташ силна нужда, за да не може същата да се засили и стане по-трудно контролируема в бъдеще.

Ако имаш симптомите, които изброихме за теб, значи си зависим от нездравословната храна и трябва да промениш начина си на хранене.

Не чакай да започнеш да имаш сериозно здравословни проблеми и чак тогава да мислиш по въпроса, а действай превантивно още сега, за да не е твърде късно!

Отвори вратата и нека Уелнесът влезе и в твоя дом! :)

 

СИЛА! СИЛА! СИЛА!

екип: silasilasila.com

 

свързани статии ->

Какво е УЕЛНЕС?

Моето тяло, моята крепост!

Пристрастен ли си към вредна храна?

Истинска срещу Псевдо-храна - част I

Истинска срещу Псевдо-храна - част II

Храни се просто вместо сложно!

Как да спра копнежа за сладко?

Как да топим мазнини без глад!

Коментирай публикацията: Зависим ли си от тортичките? ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM