Как да топим мазнини без глад!

Как да топим мазнини без глад!

Има хиляди диети, с помощта на които да отслабнеш за нула време.topene na maznini bez glad

Лошото обаче е, че трябва да гладуваш, за да отслабнеш!

Мъчително, дразнещо, досадно и най-вече непосилно за повечето от нас гладуване!

Докато си на диета гладува тялото, гладува душата, гладува ума и страда твоето добро настроение :)

Кофти!

Ако си човек със силна воля ще изкараш до края на диетата и ще отслабнеш, макар че вероятността да си наваксаш гладните дни с обилни менюта след края на диетата е 100%!

Ако си човек, чийто апетит е по-голям от този на останалите хора и това е генетично обусловено, ще изкараш 3-4 до 5 дни гладувайки, след което ще зарежеш диетата, за да се върнеш към щастливия живот :)

Да, трудно е да гледаш усмихнати лица надвесени над пълни чинии с вкусна храна и да стоиш отстрани с унила физиономия!!

Знам какво е и затова искам да ти предложа работещ вариант за качествено топене на мазнини БЕЗ да се налага да гладуваш като бездомно куче! :)

Необходимо е съобразяване с определен режим на хранене + физическа активност, които обаче няма да те държат гладен и нещастен, а точно обратното!

Този метод за топене на мазнини, който лично аз приложих върху себе си, има 3 есенциални предимства пред всички останали  драстични диети за отслабване:

1.      Отслабването е трайно
2.     Остлабването е свързано едновременно с топене на излишни мазнини и изграждане на мускулатура/стягане
3.     Отслабването води след себе си подобряване на цялостното здравословно състояние на организма

 

Искам да подчертая, че предпочитам да наричам този метод  „режим на хранене” вместо „диета”, за да добавя един по-дългосрочен елемент към него и защото е напълно приложим към всекидневното хранене на човек, дори и след стопяването на излишни мазнини.

Предпочитам също да наричам метода  „хранене за топене на мазнини”, вместо „хранене с цел отслабване” заради мускулите, които се изграждат вместо просто тялото да отслабне.

Така…

…Аз имам три основни хранителни принципа, които измислих за себе си, приложих на практика и съм готова да споделя с всеки, който иска  да бъде здрав, елегантен и красив!

Първи принцип: всяко ястие има алтернатива, приготвена по здравословен начин без това да променя съставките на самото ястие, а цели да гарантира неговата питателност!

Втори принцип: устата е вратата към моето тяло, а тялото е моят физически дом, затова единствено и само аз решавам за каква храна да отворя вратата и за каква храна тя да остане затворена!

Трети принцип: винаги избирай твоята храна да бъде в естествен вид и избягвай колкото се може повече термичната обработка!

Това са моите три пинципа когато става дума за хранене и уелнес!

Освен тях имам и няколко важни правила, които спазвам, за да бъда стройна, здрава и красива без излишни мазнини ->

ЕЛИМИНИРАЙ ЗАХАРТА И ПРЕРАБОТЕНИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ ОТ МЕНЮТО СИ

Тук не говорим за захарта от плодовете, а за индустриалната широкоразпространена бяла захар и преработените въглехидратни храни, в които тя обилно се съдържа.

Те стимулиурат секрецията на хормона инсулина в организма ти. 

А ако все още не знаеш, инсулинът е отговорен за складирането на мазнини в тялото, което се случва при неговата висока секреция.

При ниски нива на инсулин тялото ни започва да гори мазнините вместо въглехидратите. А това именно е нашата цел: по-малко сладки неща и въглехидрати = по-никса секреция на инсулин = енергия за тялото, която идва от горене на мазнини!

Освен това, захарта в храната ни кара да искаме по-голямо количество от тази храна и да я консумираме докато не напълним максимално стомаха си.

Ето защо в началото на диетата за отслабване трябва да премахнеш напълно въглехидратите и захарта от менюто си, да намалиш нивото на инсулин в тялото, от което да последва превключване на режим „горене на мазнини за енергия“ + намаляване на апетита.

През първите 4 месеца от преминаване на този здравословен режим на хранене, препоръчвам да се избягват дори и полезните за слаб човек натурални бавни въглехидрати като овесени ядки, ориз, картофи, пълнозърнести спагети. Така напълно ще изключиш въглехидратите от менюто си и ще имаш скорошни резултати! Можеш да започнеш да ги включваш в менюто си в малки порции след 2 месеца.

 

ЯЖ ПРОТЕИН, ПОЛЕЗНИ МАЗНИНИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Всяко твое хранене трябва да съдържа протеин, полезни мазнини и зеленчуци.

За целта трябва да консумираш някои от следните храни:

·          Месо – червено или бяло по избор, най-добре е да редуваш
·          Риба и морска храна (скариди и т.н.)
·          Яйца
·          Зеленчуци с много фибри и с ниско ниво на захар: броколи, карфиол, спанак, брюкселско зеле, обикновено зеле, марули, краставици, целина
(Добрата новина: колкото и голяма порция да изядеш от тези зеленчуци няма опасност да напълнееш, а ще подобриш осезателно храносмилателната си сисмета чрез фибрите, метаболизма си, ще си доставиш витамини и минерали! Това е начин да не стоиш гладен!)
·          Кокосово масло
·          Сусамово масло
·          Фъстъчено маслокраве масло от тревопасни животни
·          Зехтин екстра върджин
·          Ядки
·          Кисело мляко

 

Протеинът  е храната, която ще ти даде усещане за ситост, което преработените въглехидрати не могат да ти дадат, като едновременно с това ще те дарява с пълноценни калории полезни за тялото!

Повече за полезните мазнини можете да прочетете тук.

ПРАВИ КАРДИО ТРЕНИРОВКА 3-4 ПЪТИ СЕДМИЧНОkilogrami

Редувай пътеката, крос-тренжора, колелото и алеите в парка!

Спортувайки ти ще свалиш мазнини и едновеременно с това ще се стегнеш като изграждаш мускули и така ще избегнеш отпускане на кожата.

Хората отслабват с различно темпо в зависимост от килограмите, които имат да свалят, но ако забележиш, че 4 седмици след започване на този режим на хранене кантарът показва само 2 килограма надолу, а в същото време си пробил 3 допълнителни дупки на колана, любимата ти впита фланелката ти стои като размъкнат пуловер, не изпадай в недоумение – не е странно, че дрехите ти стоят значително по-добре и имаш усещането че си по-лек, защото има обяснение за това:

мускулите тежат повече от мазнините , което значи, че си стопил мазнини и си направил мускул без да си олекнат много на килограми! Перфектният вариант! На мен ми се случи :)

 

За още по-добри резултати препоръчвам да правиш и тренировки с тежести, защото те не позволяват забавяне на метаболизма, което е страничен ефект от отслабването.

Чрез спорт по време на диета ти топиш мазнини като укрепваш мускулите. В резулатат, след като стопиш мазнините ще изглеждаш строен и стегнат без отпусната кожа по себе си! Якооооо :)

ЯЖТЕ МАЛКИ ДО СРЕДНО ГОЛЕМИ ПОРЦИИ

Имах един период от 6 месеца, в който ядях супер здравословно, наблягах яко на протеините и полезните мазнини, но отслабването ми ставаше мноооого бавно, с около 2-3 килограма за 2-3 месеца....разочароващо и недостатъчно!

В интересе на истината бях изградила мускулатура, бях се стегнала и знаех, че една от причините да не изглеждах лека според кантарта е, че мускулите ми тежаха, но ясно осъзнавах, че това не е единствената причина, защото виждах и усещах мазнините по себе си, беше ми тежко почти постоянно.

Да, наистина апетитът ми с малко намаля заради преминаването от високовъглехидратен към протеиново-зеленчуков режим на хранене, но не намаля достатъчно, за да започна пълноценно топене на мазнини, поради простата причина, че на всяко хранене изпълвах стомаха си до край :)

Да, доста големи порции поглъщах мислейки си, че няма проблем щом основно протеинът беше моя източник на храна.

Когато си имаш складирани мазнини и си пълничък/ка, първо трябва да свиеш стомаха си като се научиш да премаш по-малки порции! Това никак не значи да гладуваш, а просто да се съобразяваш!

Като си направих една равносметка и се върнах към дневника, в който си записвах дневните хранения, ми направи впечатление, че макар и нисковъглехидратни сами по себе си, те представляваха доста големи порции.

До момента на онази ретроспекция, която направих след 6 месеца (леко късничко :)) погрешно вярвах, че количеството въобще не е важно! Да, ама не! 

Оказа се, че количеството храна е важно колкото и качеството когато искаме да сваляме килограми.

В момента, в който намалих размера на порциите, резултатите бяха на лице!

Моля, спри да броиш калориите!

Достатъчно е да се придържаш към порции нормална големина, без чинията да прелива, като това касае главно протеиновата храна, докато порцията зеленчуци може да бъде обилна.

Калориите не са страшни! Мислете за калориите като за единца енергия, която ни е необходима, за да съществуваме!

Необходимият прием на дневни калориии е относителен за всеки човек според пола, възръстта, физическата активност, плюс това качеството на калориите не е еднакво в зависимост от източника на тези калории.

Поради тези причини аз никога не съм броила колко калориии на ден приемам, а вместо това съм се стремяла да приемам полезни калории от меню богато на полезни мазнини и протеини за сметка на „лошите“ калории, които приемаме от прерабтените въглехидрати и храните с трансмазнини.

НЕ ЯЖ СЛЕД 19:00 Ч.

Най-много ни се „лепи“ когато се храним късно вечер, тъй като тялото преминава в режим релакс и метаболизмът се забавя.

Да, нашите стомаси мъчно вазграждат храната вечерно време, с което аз не се съобразявах преди и се чудех защо не отслабвах, макар че се хранех с протеини, полезни мазнини и зеленчуци.

Много важно правило, не го подминавайте в никакъв случай!

Искам да подчертая, че този режим на хранене от който неминуемо ще отслабнеш, е добре да стане постоянна част от начина ти на живот, вместо да бъде просто еднократен акт. Така ще имаш здраве и дълголетие!

ХРАНИ СЕ БАВНО

Когато сдъвкваш храната добре и се стремиш да се храниш бавно, мозъкът ти по-рано озъснава, че се е нахранил.

Когато правиш обратното и поглъщаш хапките почти цели с бързо темпо на хранене, сигналът за ситост до мозъчните рецептори достига по-късно и за да спреш да ядеш трябва да погълнеш по-голямо количество.

Помощни идеи за здравословно хранене и стройна фигура без мазнини ->

ИЗПИЙ ЧАША ТОПЛА ВОДА С ЛИМОНОВ СОК ПРЕДИ ЗАКУСКА

Половин лимон изстискан в чаша топла вода сутрин на гладно ускорява обмяната на веществата, допринася за чистене на токсините и излишните мазнини от тялото, като предотвратява натрупването на нови.

Отредили сме почетното първо място на лимоненана вода в статията „9 начина да сме фини по празниците!“ .

ПИЙ КАФЕ БЕЗ ЗАХАР СЛЕД ХРАНЕНЕ

Освен многото ползи, които съдържа в себе си, кафето също така забързва метаболизма, подпомагайки храносмилането.

За всички ползи от консумацията на кафе прочетете тук.

ПИЙ ЧАЙ, ВОДА ИЛИ ДОМАШЕН ЗЕЛЕНЧУКОВО-МЕСЕН БУЛЬОН МЕЖДУ ХРАНЕНИЯТА

Ако усетите неустоим глад изпийте един чай без захар или пълна чаша вода.

Направете си и изпийте чаша домашен витаминозен бульон тогава когато усетите силен глад, а преди 30-40 минути сте хапнали.

5 минути след това усещането ви за глад ще е намаляло!

НЕ КОНСУМИРАЙ ХРАНА, ЗА ЧИЕТО СЪДЪРЖАНИЕ НЕ СИ НАЯСНО

Не купувай нещо преди да си прочел етикета!

Не купувай нищо, на чийто етикет има думата „хидрогениране“! Това са трансмазнини опасно за твоето здраве!

И най-полезната храна може да бъде вредна за стройната ни фигура ако е наблъскана със стабилизатори, трансмазнини и хидрогенирани масла!

Всички тези въглехидратни храни, които не са се появили на нашата трапеза директно от природата, а за тяхната направа има човешка намеса, са опасни за нашето зраве  заради огромното количество трудноразградими транс-мазнини, които се складират в тялото ни след тяхната консумация.
Трансмазнините са предпочитани от производителите в хранителната индустрия, заради дълготрайността им и заради това, че са евтини, но причиняват покачване на лошия холестерол в тялото.

 

ВАЖНО!

Нисковъглехидратният режим на хранене, който изобилства от протеини, зеленчуци и полезни мазнини допринася освен за топенето на излишни килограми и за цялостното подобряване на здравословното състояние на човек от гледна точка на:

·          Наличие на здравословни нива на кръвната захар

·          Понижаване нивата на лошия холестерол за сметка на стабилизиране нивата на добрия холестерол

·          Подобряване на кръвното налягане

След 4 месеца на този хранителен режим за качествено топене на мазнини можете да преминете на олекотената версия, която допуска един ден от седмицата консумация на натурални въглехидрати: овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнести кафяви макарони. Тук правилото е да ги консумирате самостоятелно и да не ги комбинирате като гарнитури към месото!

Още полезно инфо по темата можете да намерите тук.

Приложен в дългосрочен план този начин на хранене ще донесе трайни здравословни резултати за тялото, ума и душата ти! 

СИЛА! СИЛА! СИЛА!

 

препоръки от личен опит: Станислава Алексиева

екип silasilasila.com

 

свързани статии ->

9 начина да сме фини по празниците!

На диета съм, но не отслабвам! Защо?

Как да спра копнежа за сладко?

 

Коментирай публикацията: Как да топим мазнини без глад! ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM