Колко часа е идеалният сън?

idealen sanЧрез редица тестове е доказано, че да спим прекалено много е също толкова нездравословно както и да спим твърде малко.

Повече от 9 часа (10 ч. и повече!) дълбок сън може да причини редица проблеми със здравето като например: наднормено тегло, сърдечни проблеми, мозъчни и нервни дисфункции, диабет, тревожност.

Същото се случва и с хората, които страдат от липса на дълбок сън по-малко от 5,5-6 часа.

Сънят е натурално лекарство за човешкия оргазнизъм, което ни е дадено от природата.

Ето защо, ако ви се спи твърде много това е признак, че тялото се опитва да се излекува от нещо.

Колко часа е идеалният сън?

Ние хората обичаме числата :)

Чувстваме се добре да вкарваме нещата в рамки, параметри, формули, числа, имена  и т.н. , но...

...специалистите считат, че ще е подвеждащо ако ни дадат точно число, защото и тук, както навсякъде, нещата имат индивидуален характер.

Да се каже колко точно часа трябва да спи човек, за да е здрав е като да се каже колко калории на ден този човек трябва да приеме!

Не е тайна, че необходимите калории за един човек варират според пола, физическата активност и не на послендо място качеството на тези калории.

Що се отнася до спането, можем да спим 12 часа, но ако не са пълноценни сякаш не сме спали!

 Наричаме това състояние сън, но то не е точно сън, а усещане за сън. Това е проблемният сън.

Така че нека е ясно - говорейки за здравословна доза сън, ние имаме предвид пълноценен сън (качество + количество).

И все пак, колко трябва да спим за здравословна доза сън?

Въпреки че всичко е индивидулано и относително към дадената личност, средното число е между 6,5-7,5 часа пълноценен дълбок сън.

За „пълноценен сън“ ние  смятаме това количество, което ни позволява да бъдем активни и енергични през целия ден без да се налага да си помагаме за това с изкуствени стимуланти.

Изключение прави желанието за кратка  следобедна дрямка, което е характерно за всеки човек!

За пъноценен сън се смята и този, който дарява тялото ни с покой през целия период на спане без да се събуждаме по 5 пъти на нощ!

Всеки може да определи за себе си дали спи и получава оптимални ползи от своя сън като следи своите физически и биологични симптоми.

Какво всъщност се случва с тялото ни когато ни липсва пълноценен сън?

Ставаме твърде чувствителни към инсулин и ни трябва сравнително малко количество въглехидрати, които нашият метаболизъм преработва бързо, като в резултат нашата кръвната захар пада и ние се чувстваме сънени.

Недостатъчното количество сън затруднява нашия метаболизъм и работата на хормоните по начин, който води до по-бързо остаряване на клетките, рес. на тялото ни.

И обратното: ако се наспиваме пълноценно, нивата на инсулин в тялото и кръвното ни налягане остават стабилни.

Пълноценният сън е толкова важна част от човешкия ни живот, колкото и водата, въздухът и храната, че дори и да спазваме най-здравословния хранителен режим на планетата
(с много белтъци, витамини, плодове и зеленчуци), дори и да имаме физическа активност като на Олимпийски шампион, дори и да сме емоционално стабилни, ако не спим пълноценно, е само въпрос на време да увредим здравето си сериозно!
Знайте, че ако се събуждате по няколко пъти на нощ, дългите часове сън и хапчетата не са решение на проблема! Сънят пак си остава нездравословен и некачествен сам по себе си!

 

Кога проблемът със съня става сериозен?

nedospivane

Трябва да започнем да се притесняваме ако това да спим по 4-5 часа всяка  нощ се превръща в тенденция, защото така ставаме уязвими и все по-застрашени от:

  • Отслабване на имунната система;
  • Проблеми с инсулина (инсулинова резистентност, резултат: диабет);
  • Намаляване способностите за концентрация и изпълнение на задачи от умствен тип -> неработоспособност;
  • Развиване на пред-диабетични симптоми като да се чувствате гладни дори след като току-що сте се нахранили, което пък води до хаос в тялото ви, драстично покачване и сваляне на килограми;
  • Проблеми със стреса в ежедневието;
  • Проблеми с настроението – депресия;
  • Стомашни проблеми (язви, гастрити);
  • Сърдечни болки;
  • Проблеми с отделителната с-ма;
  • Главоболие.

 

Целият организъм е уязвим когато страдаме от частичен сън, безсъние или преспиваме!

При това  тялото ни започва да произвежда по-малко мелатонин, който с антиоксидантната си ф-я защитава клетките от вредното влияние на свободните радикали и в резултат те могат да бъдат сериозно увредени (най-лошата фаза е развитие на ракови образувания).

(Мелатонинът е хормон, който ръководи това да ни се доспива и да сме бодри, освен че защитава клектите от ракови заболявания.

Влияейки на нашия биологичен часовник, мелатонинът подпомага дълбокият и здрав сън у хората и намалява чувството на умора.)

 

Друг проблем, произтичащ от некачествен сън е подтискане функциите на човешкия растежен хормон, който знаете че се отделя по време на сън и на който дължим младостта си!

Едно нещо е кристално ясно – ако не спите достатъчно и ако спите прекалено и в двата случая имате проблем!

Правилната доза и качество сън са толкова важни колкото и правилните физически упражнения за вашето тяло, както и правилният режим на хранене!

Добрата новина: съществува начин да се преборим с нездравословния сън!!

Предложения за  това как да преборим  по-често срещаното безсъние чрез естествени методи и да спим толкова колкото ни е истински необходимо, даваме в  следващата статия „Как да се справим с безсънието...“.

 

СИЛА! СИЛА! СИЛА!

екип silasilasila.com

 

свързана статия ->

Как да се справим с безсънието?

 

image source: fitsugar.com

Коментирай публикацията: Колко часа е идеалният сън? ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM