Кокосовото масло: храна за мозъка!

Кокосовото масло: храна за мозъка!

kokosovo maslo

Знаете ли че…

кокосовото масло може да нахрани нашия мозък.

Но как се случва това?

1-во трябва да се знае, че има 2 вида гориво, които човешкото тяло трансформира в енергия: въглехидратите и мазнините.

 

Когато тялото трансформира мазнините в енергия, се отделят т.нар. кетони.

Ще го обясним просто  - източник на  кетони са т.нар.  средноверижни триглицериди,  които се съдържат в кокосовото масло и си вършат работата като преобразуват кокосовото масло в кетони.  Когато тези кетони проникнат в нашата кръв, с помощта на черния дроб почти веднага се транспортират до мозъка и го захранват с гориво.

Кетоните подпомагат горенето на мазнини.

Те проникват в кръвта и действат в нея без да се активира нашия инсулин, както при приема на въглехидрати.

Тук е важният момент – инсулинът си почива, а ние сме предпазени от проблеми с нивото на инсулина, инсулинов дефицит и производните му болести като захарен диабет, усложнения в сърдечно-съдовата с-ма, нервната с-ма и т.н.!

Всъщност кокосовото масло е мазнина, която с помощта на споменатите триглицериди, действа по начин сходен на въглехидратите щом достигне мозъка на човек – зарежда до с гориво!

Казано още по-просто ->

когато приемаме кокосово масло, нашият мозък мисли че всъщност го зареждаме с въглехидрати, но тялото ни не произвежда инсулин като например при реалната консумация на захари.

Излиза, че зареждаме тялото си с гориво без да сме яли въглехидрат.

Но защо е необходима тази „лъжа“ за мозъка изобщо?

Защото е доказано, че увредената памет и развитието на болестта на Алцхаймер (болните забравят прогресивно събития, факти, имена на предмети и хора от техния живот) са следствие от високовъглехидратен режим на хранене.

Въглехидратите влияят върху нивата на кръвната захар (съответно на хормона инсулин) и нейното покачване в организма води до увреждания на мозъка.

(когато имаме въглехидратен ден е добре да се фокусираме върху избора на комплексни, или т.нар. бавни въглехидрати като овесени ядки, кафяв ориз, картофи вместо простите/бързи въглехидрати като вафли и торти. Причината е, че бавните въглехидрати много по-бавно покачват кръвната ни захар, което не обърква функцията на хормона инсулин.)

При Алцхаймер се натрупва плака в сивото вещество (мозъка), което може да се предотврати напълно в случай, че имаме правилен хранителен и фитнес режим.  

Да се върнем на кокосовото масло...

Около 20 грама на ден е достатъчно да предотврати увреждания в мозъка, както и след продължителна употреба да излекува начален стадий на Алцхеймер. 
Можете да започнете с една чаена лъжица на ден, която да приемате със закуската, за да ви е по-лесно.
Постепенно увеличавайте количеството всеки ден докато успеете да приемате 4 лъжици на ден. С храна е най-добре, за да е поносимо за стомаха ви.
Друг униклано вкусен вариант за консумация на кокосово масло са палачинките с овесени ядки, банани и кокосово масло.
Предлагаме на вашето внимание също рецепта за домашно фъстъчено масло, за чиято употреба ние използвахме кокосово масло. 

 

Споменах, че кокосовото масло е мазнина, но каква мазнина е?

Кокосовото масло е наситена мазнина.

Да, наситена мазнина е, от която обаче няма нужда да се притесняваме, защото нейната химическа формула е така структурирана, че при консумация мазнините да попадат директно в черния дроб, след което да се трансформират в енергия.

Мазнините на кокосовото масло не се съхраняват в клетките дълго време и не складират допълнителни мазнини в тялото, а почти мигновено се уползотворяват под формата на енергия, голямо количество енергия, което спомага за ускоряването на метаболизма!

Тук идва незаменимата полза за спортуващите хора – подобрява храносмилането и усвояването на ценните хранителни съставки,  спомага за изгарянето на мазнини и поддържането на здравословни килограми.

Има ли и друг начин да увеличите производството на кетони, които да горят мазнините?
Да, има.
1-во: намаляване консумацията на въглехидрати
2-ро: преминаване от високовъглехидратен хранителен режим на режим с висококачествени мазнини (каквито съдържа и кокосовото масло).
Преминавайки на такъв режим, целта е нашето тяло да започне да използва за гориво мазнините вместо складираните въглехидрати.

 

На тялото му трябват средно от 6 до 8 часа да изчерпа запасите ви от гликоген (захари), след което започва да ползва мазнината за източник на енергия (и тук в играта влизат кетоните), с което сте сменили хранителния режим от въглехидратен на такъв с качествени мазнини!

3 пъти СИЛА, СИЛА, СИЛА за кокосовото масло! :)

kokosovomaslo

екип silasilasila.com

 

свързани статии ->

Дървото на живота - кокосово масло!

Домашно фъстъчено масло

Овесена палачинка "Slorra"

Салата с нахут за перфектна памет

Паметта ви изневерява??

9 МЕГА МОЩНИ храни за мозъка

Червена леща с риба тон

Уелнес пица с лимец и ленено брашно

Как спортът влияе върху паметта?

Коментирай публикацията: Кокосовото масло: храна за мозъка! ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM