Овесена палачинка "Slorra"

Искам да ти предложа алтренативен вариант с фибри на познатите на всички вас домашни сутрешни палачинки!

И този път, както по принцип, рецептата ми хрумна по време на сутрешното ми кардио на кростренажора вкъщи. Прехвърлях ралични комбинации като се стремях да избера най-здравословната от всички, които изобретих и ...еврика! Така се роди моята овесена палачинка с банани, без брашно и захар!

Какво е различното в тази рецепта?

Всичко е различно!!

Точно заради това тези овесени палачинки с банани са уникални по вкуса и хранителния си състав!

ovesena palachinka 5

Предимствата на Овесени палачинки с банани "Slorra" пред други палачинки->

* НЯМАТ НИКАКВО БРАШНО
* НЯМАТ ЗАХАР
* ИМАТ ФИБРИ
* ИМАТ БЕЛТЪЦИ/ПРОТЕИН

Закуската с тези пълнозърнести палачинки е твоят оптимален старт за динамичен мултифункционален ден - в офиса, в спортната/фитнес зала, сред природата, навсякъде! :-)

ПРОДУКТИ:    

* фини овесени ядки

Тук ще получиш повече инфо как по принцип да избираш зърнената си закуска, така че да ти носи здравословни ползи.

* сурови яйчни белтъци

(отдели ги предварително от жълтъците)

* банани

* прясно мляко

(процентът масленост е според предпочитанието: ако си на режим чистене на мазнини ползвай нискомаслено мляко 0,1%-1%, ако нямаш нужда да сваляш килограми можеш да използваш и пълномаслено прясно мляко 2%-3,6%)

* фъстъчено масло

(натурално)

+ тайната съставка -> кокосово масло.

Въпреки че зависи от всеки индивидуално какво количество смес ще подготви и колко човека иска да направи щастливи като нахрани здравословно :) , давам накратко съотношението на продуктите, за да се родят на бял свят 7 пълнозърнести палачинки "Slorra" :

2 големи банана : 4 яйчни белтъка : 250 мл. прясно мляко : 200 гр. фини овесени ядки 

Запретнал си ръкави, значи си готов да започнеш с мен :) ->

Стъпка 1:

Бананите (които си подготвил по предпочитание в зависимост от количеството палачинки, които ще изобретиш с моя помощ сега) трябва да ги пасираш в кухненски блендер заедно с отделените сурови яйчни белтъци.

Стъпка 2:

Фините овесени ядки (фини, а не едри с цел по-гладка текстура) ги накисваш в топлото, но не горещо прясно мляко за 5 минути, а през това време можеш да сложиш плоския тиган на котлона, за да се нагрява.

Стъпка 3:

Плосък тиган с незалепващо покритие се намазва с малко кокосово масло.
kokosovomaslo

ВАЖНО!! Тъй като тиганът, който ще ползваш е незалепващ, сам можеш да се досетиш, че функцията тук на кокосовото масло е със здравословна цел и не дублира ролята на зехтина или слънчогледовото олио, което се ползва за традиционните палачинки с бяло брашно.

Да, кокосовото масло е изключително ценен хранителен компонент в хранителния режим на всеки съвременен човек, практикуващ Фитнес и Уелнес.

Кокосовото масло е полезна мазнина и като такава то трябва да участва в храненето на всеки решил да премине от Псевдо-храна към Истинска храна.

Една от основните му ползи за спортуващия човек е зареждането на тялото с мощно енергийно гориво, което да се изразходи при тренировка.

Друга полза за абсолютно всички хора, спортуващи и неспортуващи, е че кокосовото масло е питателна храна за мозъка и е част от списъка с "9-те мощни храни за мозъка".

За всички полезни свойства на кокосовото масло можеш да си набавиш инфо ТУК.

Стъпка 4:

Смеси двете консистенции: овесените ядки и бананите с белтъци на този етап.

Стъпка 5:

Вече може да разливаш сместа в тигана така че да покрие дъното му. 

Ако си от човек като мен, за който е важно храната му да изглежда добре като допълнение към нейните превъзходни вкусови характеристики, препоръчвам ти да се стремиш палачинката да бъде възможно най-тънка, по-красива е така, а и се изпича по-добре до хрупкавост!

Забележка -> имай предвид, че с всяка изминала минута овесените ядки имат способността да се издуват когато са поставени в течност.
Ето защо трябва да разбъркваш от време на време все още суровата консистенция и ако ти се стори, че започва да се сгъстява повече от стандартната смес за палачинки, да долееш минимално количество минерална вода.
Ако си използвал нискомаслено прясно мляко за палачинковата смес, аз ти препоръчвам да доливаш при необходимост със същото мляко, но ако по-рано си ползвал пълномаслено мляко, моят съвет е да долееш малко вода. Целта е да не прекаляваме с мазнините!
Дали ще доливаш вода, колко често и колко милилитра точно зависи от количеството приготвена смес за желания брой палачинки - ако имаш голямо семейство или чакаш приятели на закуска, ще трябва да доливаш вода няколко пъти.

Стъпка 6:

Палачинката обръщай от двете страни докато придобие вида, показан на снимката, като не забравяй да намазваш тигана с кокосово мало всеки път щом разливаш нова доза палачинкова смес в него.

palachinka s banan

Стъпка 7:

Готовата палачинка с овесени ядки, белтъци и банани се намазва с фъстъчено масло.

Готовата палачинка с наситен аромат на банани, кокосово и фъстъчено масло вече изпълва и твоята кухня, ако си се справил успешно! :)

Налице вече имаш моята Овесена Палачинка "Slorra", която ще достави полезни мазнини, белтъци и плодов въглехидрат за теб, твоето семейство и твоите приятели, които днес са решили да се отдадат на фитнес! :)

На Здраве!

palachinki s banani12

oveseni palachinki11

рецепта: Станислава Алексиева

екип: silasilasila.com

 

свързани статии ->

Овесени мъфини с банани ‘’Slorra’’ 

Пълнозърнести мъфини  "Slorra"     

Зареждащи фитнес-блокчета

Кокосовото масло: храна за мозъка 

Уелнес пица с лимец и ленено брашно

Коментирай публикацията: Овесена палачинка "Slorra" ()

silasilasila.com © 2015 | ВЕРОН ЕООД | Design & SEO by YOURSEOMONSTER.COM